Font del Ferro


Er (Cerdanya )
Coordenades GPS:42.4320,2.0372 Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,481 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2016


Trobem aquesta simpàtica font a uns 750 metres al sud del nucli urbà, a la llera del rec de Vallosca.
Hi ha diferents maneres d'accedir-hi, una d'elles és des de l'entrada al parc residencial El Pastural, situat aquest al camí del Puigmal, a la sortida del poble, al costat de la Ribera d'Er. Així doncs estacionem el vehicle al camí del Puigmal i ja a peu creuem el pont que salva el riu i dóna accés al complex de vacances. Al cap d'una cinquantena de metres som a la placeta d'entrada; a la dreta queda el complex amb els seus bungalows i d'altres equipaments, nosaltres continuem per un camí carreter que arrenca d'enfront sota una renglera d'arbres en lleugera pujada i mantenint la direcció sud/sud-oest durant uns 250 metres, fins que arribem a una bifurcació. Aquí prenem el brancal de l'esquerra que va en sentit sud-est. De seguida flanquegem una tanca pel bestiar i tot seguit creuem un camp de pastures. Uns 275 metres des de la bifurcació anterior anem a parar a un encreuament de camins; rebutgem el primer sender que se'n va per la dreta i prenem el segon corriol a la dreta en suau pujada per dins el bosc. Circulem ara en direcció sud. Uns 125 metres més amunt deixem una antiga bassa de rec a baix a l'esquerra i a partir d'aquí anem remuntant el rec de Vallosca que ens acompanya a l'esquerra. Escassos 75 metres aigües amunt ja veurem un seguit de surgències d'aigua ferruginosa que brollen de les roques, entre elles n'hi ha una a mà esquerra que ha estat arranjada, la font del Ferro. Una palanca de fusta ens permet creuar el torrent amb facilitat.


La font queda en una petita cavitat de la roca, a la qual li han afegit un petit muret de pedra formant una pica que s'omple amb l'aigua ferruginosa que raja per un estret broc de ferro que surt de la roca, després desguassa directament al torrent.

L'entorn ha quedat tenyit d'un color rovellat groguenc per efecte de les substàncies que conté aquesta aigua ferruginosa.

A l'altra banda del torrent disposem d'un banc de pedra per seure.