Font de les Esteules


Llo (Cerdanya )
Coordenades GPS:42.4547,2.0636Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,432 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2017
Caminades:
I-255  Clica per enllaçar amb la caminada I-255.


Emplaçada al bell mig del nucli urbà, concretament al carrer de Cerdanya a l'alçada del carrer Principal i al costat mateix d'una parada de bus.


La font queda a peu de carrer i arrambada a la paret rocallosa de la muntanya. Dos murs de pedra lligada del país formant angle recte acullen la font. Al capdavall de la paret més estreta és on hi trobem el singular brollador; és de metall i color vermell, té forma de teula i disposada en vertical, amb el lleó representatiu de l'escut del poble en relleu a la part baixa i un broc colzat a la part alta per on raja l'aigua que omple un llarg abeurador o safareig de pedra que queda a sota.

Al capdamunt del frontal hi ha collada una llosa de pedra amb el nom de la font gravat. La traducció del francès que he trobat pel mot Esteules ha estat rostoll (part de les tiges de blat, de sègol, d'ordi, etc., que romanen al camp després de la sega).

Al costat de la font hi trobem la parada del bus, aixoplugada sota una teulada de pissarra a dues vessants i sustentada per embigat de fusta. L'espai està ben aprofitat; a part d'uns bancs per seure, també allotja una cabina telefònica i un taulell d'anuncis municipal. Just a sota podem veure una gàbia de ferrar de bestiar, de fusta i molt ben conservada.