Manantial Naiara


Montgat (Maresme )
Coordenades GPS:41.4623,2.2724 Clica per veure la ubicació.
Alçada:3 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2016


Trobem aquest manantial a l'extrem més al sud del terme municipal, a un centenar de metres de l'estació del tren de Montgat, a desembocadura de la riera de Sant Jordi i a escassos 30 metres del mar. Queda al final de la Cala Naiara que duu el seu nom.
Des de Badalona s'hi pot accedir si seguim el passeig marítim en sentit nord. Quan finalitza el tram arranjat del passeig, passem entre la barca l'Altra Maria que ens queda a l'esquerra i un xiringuito a la dreta. A continuació travessem una esplanada de terra, límit entre els municipis de Badalona i Montgat, a l'altra banda de la qual continuem ja vora el mar. A l'esquerra ens queda un parc d'activitats esportives i a sota a la dreta la cala Naiara, on s'hi practica el nudisme. Una mica més enllà ens trobem amb el restaurant Malamar a l'esquerra. Quan som a la cantonada, el camí gira a l'esquerra per salvar la riera que de seguida creuem per un pont a la dreta. Doncs un cop a l'altra banda del pont (un cartell ens anuncia el manantial), unes escales que arrenquen per la dreta ens baixen a la riera. Una trentena de metres aigües avall trobem el manantial a mà esquerra. Òbviament també s'hi pot arribar des de Montgat, seguint el seu passeig marítim en sentit contrari al que us he detallat.


El manantial queda sota un dic de roques que sustenta l'esplanada que hi ha al damunt i alhora conté la força de l'aigua de la riera, normalment eixuta però que pot esdevenir una avinguda abundant en cas de pluges fortes. L'aigua raja per una gran canonada que surt del dic i s'escola fins un petit bassal quadrat arran del terra. Des d'aquí es canalitza fins la riera a través d'un canal obert.
En una pedra, en un bloc d'obra i també en un cartell de fusta damunt la sortida de l'aigua, hi trobem gravats el seu nom. També les sigles s.XXI, suposadament fent referència al segle actual, doncs la cala que hi ha al costat fou recuperada l'any 2002.