Font Antiga de Can Pobla


Matadepera (Vallès Occidental )
Coordenades GPS:41.6366,2.0165Clica per veure la ubicació.
Alçada:864 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Canalitzada
Última visita:Gener 2022
Caminades:
I-228  Clica per enllaçar amb la caminada I-228. I-258  Clica per enllaçar amb la caminada I-258.


La localitzem dins la finca de Can Pobla, situada al bell mig del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, a la seva vessant sud. Concretament trobarem la font davant mateix de l'entrada a la capella de Sant Esteve.


Es tracta d'una paret de mamposteria adossada al marge. L'aigua rajava per un broc de ferro i omplia una pica rectangular que descansa en un pedestal.

Damunt del brollador hi ha un petit registre metàl·lic.

Uns cinquanta metres més enllà hi trobem una surgència que ha estat canalitzada mitjançant una petita construcció de forma quadrada que acull la cisterna de captació. És d'obra rematada amb ciment i coberta per una planxa de ferro. Anys enrere hi havia l'any 1993 gravat al capdamunt sobre un pagat de ciment. Malgrat tot, l'aigua a vegades encara vessa per una fissura, forma un petit bassal arran del terra i finalment s'escola camí avall.

Durant els anys 60 del segle passat, l'aleshores propietari de l'extensa finca de Can Pobla, en Josep Maria de Quadras i de Caralt (1925-2013), 3r comte de Sant Llorenç del Munt, va fer construir la Font Nova de Can Pobla, erigida aquesta última uns 400 metres més avall, que s'alimentava mitjançant una canalització des d'aquesta surgència.

En aquest indret, sota la muntanya de la Mola, estava ubicada l'església de Sant Esteve de la Vall, documentada des de l'any 972, desapareguda i substituïda per una capella modernista dedicada al mateix sant. També hi havia una masia, esmentada el 1192, que va ser completament reconstruïda l'any 1905 per Antoni de Quadras, 1r comte de Sant Llorenç del Munt, dins d'un estil de caire historicista.