Font Calenta


Centelles (Osona )
Coordenades GPS:41.7969,2.2086Clica per veure la ubicació.
Alçada:590 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Octubre 2016


Localitzada als afores del poble per l'oest, just a la llera esquerra del torrent de la Cira (Aquest torrent s'anomena de diferents maneres segons el mapa que es miri; a GoogleMaps li diuen riera de Riucerdà, al mapa de ICGC està com a riera de Marcó). Per arribar-hi cal agafar la pista asfaltada que porta al Mas Vinyoles, i poc abans d'arribar a la tanca d'accés a aquesta finca, a la dreta i per sota del camí, hi ha una esplanada arbrada i arranjada amb taules, seients de pedra i barbacoa. Al centre unes escales baixen al torrent de la Cira, amb una passera formigonada que ens atansa a l'altra banda on està ubicada aquesta antiga i molt coneguda font.


La font és tota ella feta amb pedretes. La paret frontal queda adossada al marge esquerre del torrent i el brollador està flanquejat per dues columnetes que sustenten una teuladeta punxeguda que sobresurt mig pam de la paret principal. L'aigua brolla per un estret broc metàl·lic i cau a un bassal semicircular arran del terra per on desguassa directament a la riera.

Al capdamunt de la font hi trobem un mosaic de rajoles amb el nom de la font, promogut pels Amics de Centelles l'any 1970 i elaborat pel taller de ceràmica d'en Joan Vicenç.

L'aigua que raja és ben fresca, no pas calenta com el seu nom fa pensar.

La Font Calenta reuneix els dos aspectes de la simbologia esotèrica; l'aigua i la calor que procedeix de l'interior de la terra. Juntament amb la font sulfurosa de la Sauva Negra, diuen que són els dos llocs amb més energies tel·lúriques de la rodalia de Centelles.

La Cira és un dels torrents que davallen del Puigsagordi i que aporta la seva aigua al riu Congost. A l'Edat Mitjana, el torrent va contribuir a refrescar les defenses de la vila emmurallada mentre en el seu tram superior servia com a emplaçament de diferents molins i per regadiu.