Font Grossa


Centelles (Osona )
Coordenades GPS:41.7838,2.2272Clica per veure la ubicació.
Alçada:487 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Octubre 2016


Es troba a la zona anomenada Pla de Centelles, situada als afores del nucli urbà pel sud. Concretament la localitzem al costat de la riba esquerra de la riera de la Llavina, a escassos 225 metres al nord de la base del salt del Purgatori i només a un centenar de metres al nord-est del Mas Castellar de la Perera. S'hi accedeix per un bonic camí empedrat que arrenca en baixada des del davant mateix de l'entrada per la banda sud de Can Pere de l'Ollic.


Es tracta d'una surgència natural que neix sota unes roques. L'aigua raja per dos brocs de plàstic encastats a una roca coberta de molsa i d'aquí es canalitza a través d'uns recs oberts fins un seguit de piques condicionades des d'antic pel tractament de la llana.

A la paret rocallosa del costat hi trobem un mosaic de rajoles molt esmicolat, que només ens deixa visible el nom de la font. Aquest mosaic fou promogut pels Amics de Centelles l'any 1970 i elaborat pel taller de ceràmica d'en Joan Vicenç.

L'any 2005 s'hi varen descobrir un empedrat, dos espais per fer foc i unes piques. Tot plegat servia per tractar la llana (rentar-la) abans de ser filada i teixida. Se sap que l'any 1777 es va generar un conflicte entre els paraires i els hereus de la masia del Castellar de la Perera pel dret d'ús de l'aigua de la Font Grossa, on rentaven la llana abans d'iniciar-ne el procés de filat. Pretextant les extremades condicions que patien els treballadors, sobretot les nits d'hivern, es va decidir construir-hi un edifici per evitar-los haver d'estar a la intempèrie. Però l'oposició arribà de seguida pels perjudicis que aquest fet causaria als habitants de la masia. No sabem com va acabar el conflicte i l'arqueologia no ha deixat constància de cap edifici per acollir els treballadors.

L'aigua d'aquesta riera assegurava el funcionament dels molins que hi havia a les masies properes i també els que es troben més avall, ja en el llit del Congost (els molins del Rossell i de les Canes). Tots aquests molins estaven units pel camí Draper.