Font del Ferro


Centelles (Osona )
Coordenades GPS:41.7858,2.2307Clica per veure la ubicació.
Alçada:472 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Octubre 2016


Es troba a escassos 40 metres del Mas la Llavina, a tocar del torrent i pocs metres més amunt del pont de vianants que creua el torrent. Uns graons permeten accedir a la font.


De fet són dues fonts; una que aboca aigua convencional i l'altra, a vegades eixuta, d'aigua ferruginosa.

La font queda en un agradable replà ben ombrejat a tocar de la riera de la Llavina. El seu conjunt està format per un mur baix d'obra arrebossada amb ciment que alhora reté les terres i per uns esglaons del mateix material que salven el desnivell.

Dins una petita fornícula inserida en el muret s'hi ubica la sortida d'aigua ferruginosa a través d'un curt broc de ferro, deixant els voltants coberts d'un rovellat groguenc. A la paret de l'escala se situa l'altre brollador, aquest d'aigua convencional, el qual brolla per un broc d'acer inoxidable. Ambdós aboquen les seves aigües a la riera.

La font va ser un dels llocs de Centelles vinculats al turisme que va intentar ser explotat comercialment a principis del segle XX. Aquesta font havia estat analitzada abans de 1910, igual com les de la font de la Llavina i de la Font Calenta, intentant descobrir les seves propietats terapèutiques. A més a més, es va intentar construir un establiment de banys a la Llavina. L'intent d'explotació de l'aigua, però, va fracassar a causa de les dificultats per conservar aquesta en bones condicions un cop embotellada.