Font del Llobató


Centelles (Osona )
Coordenades GPS:41.7873,2.2336Clica per veure la ubicació.
Alçada:463 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Octubre 2016


Trobarem aquesta font a la zona anomenada Camps de la Llavina, situada als afores del nucli urbà pel sud, a escassos 10 metres de la llera dreta de la riera de la Llavina i a peu de l'antic camí Draper, entre el Molí de la Llavina i el Rossell.
Hi podem accedir fàcilment des del Molí de la Llavina; creuant el pont de vianants que salva la riera i continuant pel camí de passejada que circula en paral·lel al torrent. Al cap d'uns 225 metres travessem una zona d'esbarjo i pocs metres després trobarem la font a mà dreta i a peu de camí. També ens hi podem atansar des del Mas el Rossell, davant del qual arrenca el mateix camí en sentit contrari. En aquest cas remuntarem la riera per la seva riba dreta durant uns 250 metres.


El conjunt de la font està format per un mur de pedra lligada que reté les terres del marge on està adossat, de forma lleugerament còncava i de no més d'un metre d'alçada, més alt del mig que dels extrems. A sota queda un bassal semicircular enclotat dos pams respecte el camí, accessible a través de dos esglaons de pedra que l'encerclen.

Disposa de dos brolladors de ferro que el pas del temps i l'aigua ha anat envoltant de sediments i molsa, un a més alçada que l'altre i a dos pams de distància.

El seu cabal està condicionat per les pluges i és habitual en època de sequera trobar el bassal, els esglaons i fins i tot els brocs, tot cobert per la fullaraca, com ha estat el cas en la nostra visita.