Font del Rossell


Centelles (Osona )
Coordenades GPS:41.7880,2.2359Clica per veure la ubicació.
Alçada:462 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Octubre 2016


La localitzem a pocs metres a ponent del Mas Rossell, a l'altra costat de la carretera cimentada, dins el bosc i a escassos 10 metres per sobre de la riera. Can Rossell queda al començament de la carretera que porta de Centelles a Sant Martí de Centelles. Davant de la portalada d'accés al mas, a l'altra costat de la pista, arrenca un camí de passejada en direcció sud-oest; només encetar-lo trobarem la font que no és visible des del camí, doncs queda per sota d'aquest i darrere d'uns arbres, cal baixar per trobar-la.


La font deu estar canalitzada o bé té el broc cobert per la fullaraca. Només podem veure la façana principal de la cisterna de captació, la resta queda incrustat al marge. Al mig de la paret hi ha el registre de ferro que hi dóna accés, tancat amb un cadenat.

El Mas Rossell es documenta ja en el testament de la comtessa Engúncia d'Osona de l'any 1038 i llavors va apareixent regularment en la documentació medieval i moderna de Centelles. El nom de la casa prové de les terres argiloses acumulades a la part baixa del torrent de la Llavina, emplaçament privilegiat de molins. El molí del Rossell, tanmateix, fa servir l'aigua del riu Congost, desviada per una resclosa i conduïda fins a una bassa de grans dimensions.