Font de Sant Marc


Centelles (Osona )
Coordenades GPS:41.7832,2.2435Clica per veure la ubicació.
Alçada:438 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Octubre 2016


La trobem a uns 100 metres al nord de la masia i molí de les Canes, entre la via del tren i la riba dreta del riu Congost.


El conjunt de la font queda en un replà enlairat respecte del camí, a recer d'una paret rocallosa, amb dos murets que delimiten l'espai i unes escales que ens hi atansen. Disposa d'una taula rectangular de pedra i bancs per seure, una bassa al costat i tot ben ombrejat.

La font queda en un racó del replà, en una fornícula bastida sota una gran roca. Dins la fornícula s'hi ubica la sortida d'aigua.
A la banda esquerra i darrere del muret que delimita l'espai hi trobem una bassa sempre plena de l'aigua sobrant de la font.
En quan al mas de les Canes: El lloc de "Kannas" (canyissar) es documentat al 898 com a límit de la parroquià de Sant Martí del Congost. El mas consta ja en el fogatge de 1515, del conjunt en destaca la torre de planta quadrada bastida al segle XVI, torre que com la majoria d'aquestes servia per la defensa de la casa ja que aquesta es trobava propera al Camí Ral. La finca havia tingut dos molins, el de dalt, prop de les Codines i ja desaparegut i el de baix, entre la casa i el riu Congost, del qual encara queden restes, Aquests molins son documentats entre 1551 i 1552. El 1842 a la rodalia de les Canes es va trobar un conjunt de mil·liaris, o fites, pertanyents al camí romà del Congost dels segles II i III.