Font de la Grípia


Terrassa (Vallès Occidental )
Coordenades GPS:41.5733,2.0427Clica per veure la ubicació.
Alçada:295 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Octubre 2016


Localitzada als afores del nucli urbà per l'est, pocs metres per sobre del torrent de la Grípia de qui rep el nom, entre aquest i el veïnat de la Grípia.
Per accedir-hi cal atansar-nos al barri de Les Arenes-la Grípia-Can Montllor, emplaçat a l'extrem més oriental de Terrassa. Ens situem al carrer del Pintor Casas, just en el punt que fa confluència amb el carrer Millars. Aquí arrenca en baixada un caminet de terra que ens aboca primer a una petita esplanada arranjada amb arbres i bancs per seure. Un cop a l'esplanada rebutgem un camí de passejada que se'n va planerament per l'esquerra i continuem pel brancal cimentat de la dreta que baixa a buscar el torrent. De seguida esdevenen unes escales d'obra, sota les quals queda la font.


Es tracta d'una senzilla font erigida en un replà del caminet que baixa al torrent, al costat d'uns horts molt desendreçats i ple de gats. L'aigua raja per un broc d'acer inoxidable encastat a la paret de ciment de forma còncava que sustenta les escales i cau a un bassal d'obra que queda per sota del nivell del sòl i segueix per una canal oberta que la canalitza fins els horts que hi ha més avall, aprofitant-la per regar.

El rètol metàl·lic situat al capdamunt d'un pal de fusta, característic de les fonts controlades per l'Ajuntament de Terrassa, ens anuncia el nom de la font i que pertany a l'entorn del torrent de la Grípia, alhora que ens recorda que la seva aigua no té garantia sanitària. Malgrat aquest advertiment, és habitual trobar gent omplint garrafes, sembla ser que aquesta aigua és molt apreciada pels veïns i per altres terrassencs que la vénen a buscar en cotxe.

Tot i que la font està ben conservada, l'entorn immediat és brut i ple de deixalles. Els tancats dels horts propers i el menjar dels gats escampat arreu tampoc ajuden gens a harmonitzar l'espai.

El torrent de la Grípia neix a la Font de l'Espardenyera, uns dos quilòmetres més al nord, prop del límit amb Matadepera, i baixa fins a confluir amb el torrent de la Batzuca en direcció al Besòs. Aquests dos torrents són els únics del terme de Terrassa que no pertanyen a la conca del Llobregat. El barri que duu el mateix nom es va formar entorn dels blocs d'habitatges aixecats per la constructora municipal, coneguts com els pisos de la Grípia.