Font dels Abeuradors


Torrelles de Foix (Alt Penedès )
Coordenades GPS:41.3879,1.5686Clica per veure la ubicació.
Alçada:370 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Canalitzada
Última visita:Novembre 2016
Caminades:
I-230  Clica per enllaçar amb la caminada I-230.


Localitzem aquest interessant conjunt dins el casc antic, concretament al capdamunt del carrer de Baix, molt a prop de la plaça Major.


Es tracta d'uns antics abeuradors que tenien també la funció de safareigs públics. Han estat encertadament restaurats i constitueixen un dels elements més emblemàtics del poble.

El conjunt queda adossat al mur de pedra que tanca l'antic casal dels Peguera. Està format per la font, l'abeurador i un safareig de dos cossos, disposats l'un a continuació de l'altre. A la dreta ens queda el brollador inserit al mur que omple un llarg i ample
abeurador de pedra. A l'esquerra i a un nivell inferior tenim els rentadors, també de pedra, aixoplugats sota una teulada de teules a una sola vessant sustentada per un embigat de fusta. Sota hi ha dues basses separades per una paret de pedra, la de l'extrem molt més petita i amb les lloses inclinades per poder rentar i esbandir bé la roba.

Aquest abeurador és molt antic. Tant, que Sant Antoni, quan tornava cap a Pàdua muntat en el seu cavall alat després d'haver ressuscitat el seu pare a Lisboa, va baixar a descansar a Torrelles. Ell i la seva cavalcadura van calmar la set en aquest abeurador, l'aigua del qual era sempre corrent, neta i fresca, perquè provenia d'un doll viu i en sortia per un desguàs.

Actualment no raja aigua pel broc, però sí que l'omplen amb una mànega i la mantenen neta i cristal·lina amb pastilles de clor.