Font de l'Omeda


Torrelles de Foix (Alt Penedès )
Coordenades GPS:41.3888,1.5626Clica per veure la ubicació.
Alçada:371 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Novembre 2016
Caminades:
I-230  Clica per enllaçar amb la caminada I-230.


Localitzem la font als afores del nucli urbà pel nord-oest, per sobre del marge dret de la riera de Pontons.
Per accedir-hi prenem un camí de terra que surt del davant del número 56 del carrer Major i que baixa a buscar la riera. Al cap d'uns 175 metres, unes escales de fusta ens aboquen a un encreuament; aquí rebutgem el camí dels Horts que és el que ens talla i continuem per un caminet cimentat que arrenca a l'altra banda en baixada. En no res, uns 15 metres més avall, passem pel costat de la font Fresca que ens queda a mà dreta sota la soca d'un magnífic plataner. Deixem la font Fresca a la dreta i continuem davallant entre plàtans per unes escales, al final de les quals comença un camí que marxa en sentit sud-oest per dins el bosc, amb la riera de Pontons que ens acompanya a l'esquerra. Al cap d'encara no un centenar de metres, creuem la riera de Pontons per damunt d'un pontet d'obra i fusta. Un cop a l'altra banda, el camí fa un gir envers la dreta i s'adreça al nord-oest. Sense deixar el planer camí que està ben fressat, uns 140 metres més endavant ens aboca a una petita esplanada dins el bosc on ens espera la font de l'Omeda. També ens hi podem atansar pel Camí dels Horts que surt del poble per la seva part baixa, resseguint el rec de Baix durant uns 300 metres fins la cruïlla descrita abans.


Una de les fonts més emblemàtiques del municipi. La seva aigua és molt apreciada per les seves propietats diürètiques que diuen beneficien el ronyó.

Es tracta d'una bonica i endreçada font boscana, emplaçada en una petita terrassa enlairada respecte la riera de Pontons, protegida d'aquesta per unes baranes de fusta. La font son dos murs de pedra que formen angle i que al mateix temps retenen les terres del marge de la muntanya i fan de respatller a dos bancs per seure. Al mig, a la part esquerra, és on s'hi ubica la sortida d'aigua, la qual raja per un broc caneló de ferro encastat al frontal i cau a un bassal que queda per sota del nivell del sòl.

Al capdamunt del frontal trobem el nom de la font gravat en una rajola de terrissa, característica de les fonts de Torrelles de Foix.

Al costat del nom, dins un cercle, un simpàtic mussol reposant en un tronc amb la inscripció "per la natura" i el nom del poble al capdamunt. Al costat dret, una placa de ciment també té gravat el nom (escrit diferent) de la font i l'any 1973, possiblement el del seu arranjament.