Font de Les Dous


Torrelles de Foix (Alt Penedès )
Coordenades GPS:41.3942,1.5561Clica per veure la ubicació.
Alçada:387 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Novembre 2016
Caminades:
I-230  Clica per enllaçar amb la caminada I-230.


Les Dous és l'indret més emblemàtic de Torrelles de Foix, està situat a les afores del poble, ran de la riera de Pontons, al marge dret, a 1,5 km aigües amunt del poble. Queda dins la zona de lleure de titularitat municipal que porta el seu nom, un entorn amable i ordenat per a la visita dominical dels veïns, els quals poden estar cofois d'un lloc històric i magnífic mantingut de manera tant respectuosa.
Un cop passat el poble, continuar durant uns 800 metres per la carretera BV-2122 en direcció a Pontons fins que trobarem un trencall a mà esquerra ben senyalitzat amb lloc d'aparcament. També s'hi pot accedir pel camí dels Horts que surt del poble per la seva part baixa i remunta la riera de Pontons durant uns dos quilòmetres.


L'abundosa font està formada per un llarg mur frontal d'obra arrebossada i adossat al marge, d'uns 25 metres de llargada per metre i mig d'alçada, rematat amb maó vist i decorat transversalment amb una filera de ceràmica vidriada. Trenta-cinc brocs de ferro en forma de mig caneló, disposats l'un al costat de l'altre i a uns tres pams de distància, aboquen aigua fresca a un rec obert d'obra vista tant llarg com ho és el mur frontal i nodreixen el cabal de la riera de Pontons.

A l'extrem esquerre hi ha el nom de la font gravat en una rajola de terrissa, característica de les fonts de Torrelles de Foix. Al costat del nom, dins un cercle, un simpàtic mussol reposant en un tronc amb la inscripció "per la natura" i el nom del poble al capdamunt.

Les fonts i l'entorn es van construir l'any 1930, els quals, amb el pas dels anys, han sofert alguns canvis. L'associació Torrelles Net i Punt ha estat treballant durant quasi 2 anys per poder oferir l'aspecte que actualment podem trobar.

El conjunt conforma un espai natural de gran bellesa. Al costat de les fonts, la riera s'engorja i forma un salt d'aigua d'uns 20 metres que es precipita al pèlag Gran de les Dous, conformant un espai natural de gran bellesa. Malauradament en algunes èpoques de l'any la sequera ens deixa sense aquesta espectacular cascada.

Al seu voltant també hi trobem: Davant la font, un petit edifici que acull un bar durant la temporada estival, a sota seu la zona de barbacoes i el pèlag. Al final de l'esplanada, unes escales ens atansen a l'àrea de pícnic, on disposem de taules i bancs ben distribuïts en terrasses ben repartides pel bosc de forma molt acurada.

Aquesta zona havia estat propietat del marquès de Foix, Guerau de Peguera, militar que va participar a la defensa de Barcelona al 1714. L'any 1869 el poble aconseguia un fet històric, el repartiment del terrenys dels "Navegants/Vagants" (grup de muntanyes i valls de l'oest de Torrelles) entre tots els veïns del municipi. A la família Torrents li va ser adjudicada, entre d'altres, la font i la terra d'aquest lloc, d'aquí que la font es coneixia com a font de Torrents. Després d'anys es passaria a denominar Les Dous.

Dou és un mot d'origen incert, possiblement pre-romà, del que, entre altres, se'n deriva deu, que vol dir el mateix: Naixement d'aigua, font, surgència, etc..