Font de Cal Rossell


Torrelles de Foix (Alt Penedès )
Coordenades GPS:41.4176,1.5565Clica per veure la ubicació.
Alçada:540 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Novembre 2016


La trobem a uns 3,5 quilòmetres al nord del nucli urbà, a uns 700 metres al nord-oest del santuari de Foix i a escassos 200 metres a ponent de Cal Rossell de les Bassegues de qui rep el nom. La font queda dins el bosc, damunt del marge esquerre del torrent de Cal Rossell. No és fàcil de trobar, doncs la vegetació ha anat tapant el caminet que hi mena.

Inicialment prendrem la pista asfaltada que puja al santuari de Foix que surt del punt quilomètric 5,3 de la carretera BV_2122 que uneix les poblacions de Sant Martí Sarroca i Pontons. Al cap d'uns 3 quilòmetres rebutgem una pista de terra que se'n va per la dreta cap al santuari de Foix, nosaltres continuem pel brancal de l'esquerra que segueix cimentat. 400 metres més endavant s'acaba la pista davant de Cal Rossell de les Bassegues on estacionem el vehicle en un racó que no molesti. Ja a peu, deixem l'entrada a la finca a la dreta i agafem un camí ample i descendent que arrenca per l'esquerra i que condueix als Pèlags de les Valls per dins el bosc. Una quarantena de metres més avall descrivim un revolt a la dreta, a la meitat del qual cal trencar a l'esquerra per un corriol que marxa en direcció sud-oest. Només 200 metres més tard creuem un petit torrent, just a l'altra banda, uns 5 metres a la dreta del camí i per damunt de la llera esquerra del torrent trobarem la font. L'accés està molt tapat per la vegetació i cal fer-se pas.


Senzilla font boscana amb dos brolladors, emplaçada dins el bosc, en un petit replà enlairat un parell de metres respecte el torrent homònim. Es tracta d'una petita paret de pedra seca arrambada al marge amb dos tubs de ferro galvanitzat encastats a les pedres per on raja l'aigua. Els brocs estan disposats a tres pams de distància l'un de l'altre i a diferent nivell.

Al damunt del broc trobem el nom de la font gravat en una rajola de terrissa, característica de les fonts de Torrelles de Foix. Al costat del nom, dins un cercle, un simpàtic mussol reposant en un tronc amb la inscripció 'per la natura' i el nom del poble al capdamunt ressaltant sobre fons vermell.