Font del Rector


Torrelles de Foix (Alt Penedès )
Coordenades GPS:41.4147,1.5611Clica per veure la ubicació.
Alçada:599 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Novembre 2016


Emplaçada a uns 3,5 quilòmetres al nord del nucli urbà i a uns 300 metres al l'oest del santuari de Foix, a sota del penya-segat.
Per accedir-hi prendrem la pista asfaltada que puja al santuari de Foix, la qual surt del punt quilomètric 5,3 de la carretera BV-2122 que uneix les poblacions de Sant Martí Sarroca i Pontons. Al cap d'uns 3 quilòmetres abandonem l'asfalt i trenquem a la dreta per una pista que al començament és de terra i que porta al santuari de Foix. Uns 450 metres més endavant, quan encara falten 200 metres per arribar a l'esplanada habilitada com aparcament del santuari, un cartell a l'esquerra ens assenyala la font. A uns 150 metres de la pista, a l'altra banda d'un petit prat, ens espera la font. Al apropar-nos a la font, se'ns brinda una bona imatge amb la silueta del santuari al capdamunt del penya-segat.


La font queda enclotada metre i mig per sota del nivell del terreny, arrecerada per tres parets de pedra que formen angle recte entre elles. A la paret central és on s'hi ubica la sortida d'aigua a través d'una aixeta de polsador disposada a la part baixa.

Per sobre de la font hi ha la mina, excavada al marge de la muntanya i bastida amb pedra. S'hi accedeix per una obertura de forma el·líptica i uns esglaons ens faciliten d'apropar-nos a la cisterna de captació. A dins podem veure un tub de ferro que canalitza l'aigua, quan n'hi ha, cap a la font. Un vell i rovellat filat barrava el pas abans, però amb ara està mig caigut, sense fer el seu servei.

Al costat de l'entrada a la mina hi ha una rajola de terrissa, característica de les fonts de Torrelles de Foix. A més del nom de la font gravat, també hi tenim , dins un cercle, un simpàtic mussol reposant en un tronc amb la inscripció "per la natura" i el nom del poble al capdamunt ressaltant sobre fons vermellós.