Font dels Giberts


Torrelles de Foix (Alt Penedès )
Coordenades GPS:41.4125,1.5634Clica per veure la ubicació.
Alçada:550 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Novembre 2016


Localitzada a uns 3 quilòmetres al nord del nucli urbà, a uns 300 metres al sud del santuari de Foix i a un centenar de metres de les ruïnes del mas de qui rep el nom, per sota del sender PR-C-150.
Inicialment ens aproparem al santuari de Foix per una pista asfaltada (excepte l'últim tram) que surt del punt quilomètric 5,3 de la carretera BV-2122 que uneix les poblacions de Sant Martí Sarroca i Pontons. Uns 200 metres abans d'arribar al santuari de Foix estacionarem el vehicle en un aparcament que hi ha al costat d'un collet. Del collet estant (disposem d'un pal indicador al començament), prendrem el sender PR-C-150-3 que davalla fort en direcció sud-est per dins el bosc. Sense deixar el corriol, uns 300 metres més avall sortim a una esplanada per on hi passa un camí més ample i planer que ens talla. Doncs a l'altra banda del camí i per sota d'aquest trobem la font.


Es tracta d'un vell safareig arrambat al marge de la muntanya que s'omple de l'aigua que raja per un broc de ferro galvanitzat situat en un extrem. El safareig és fet de pedra i té forma rectangular, fa metre i mig de llargada per uns 40 cm d'amplada i el mateix de fondària. En una de les bandes, les lloses estan inclinades per tal de poder-hi rentar i esbandir la roba. Desguassa per l'extrem oposat al broc i s'escola cap a una bassa enclotada que hi ha al costat.

Sembla ser que el broc està obstruït i l'aigua s'esmuny directament per les parets del safareig.

Per sobre de la font hi circula el sender PR-C-150, travessant l'alta conca del riu Foix i de la riera de Pontons, que alberga alguns dels paratges més ben conservats del Penedès, transitant per un entorn rural on destaquen vinyes, masies, boscos i petites poblacions disperses. Aquest itinerari és una de les diverses versions possibles del Camí del Samsó, que forma part del conjunt de rutes de petit recorregut de la comarca agrupades sota el nom de Camins del Vi i del Cava.