Font de la Salut


Sant Martí Sarroca (Alt Penedès )
Coordenades GPS:41.3805,1.6057 Clica per veure la ubicació.
Alçada:292 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Novembre 2016


Trobem aquesta font als afores del nucli urbà pel sud-oest, a pocs metres per sobre de la riera de Pontons i dins el bosc de l'Artiga, entre Can Carbó i el turó de l'Artiga.
Per accedir-hi cal situar-nos a la carretera que puja a la Roca, la BV-2129, aproximadament al punt quilomètric 1,1. Aquí, a la meitat d'un revolt, arrenca el camí de la Font de la Salut. El seguim. Un centenar de metres més endavant rebutgem un camí que se'n va per la dreta al mateix temps que girem envers l'esquerra. 40 metres després abandonem el camí que segueix recte cap a l'ermita de Sant Joan de Lledó i trenquem a l'esquerra. Una cinquantena de metres més tard rebutgem un camí que per la dreta porta a Can Carbó i continuem de front durant uns 75 metres més, fins que una cadena ens barra el pas. En aquest punt uns esglaons ens baixen a la riera de Pontons que ens queda a la dreta, la qual travessem per una passera de fusta una mica més enllà. Un cop a l'altra banda comença un corriol ascendent que circula en sentit sud per dins el bosc i que només una cinquantena de metres més amunt ens aboca davant la font.


El conjunt de la font queda arrambat al marge de la muntanya, està format per una gran paret frontal d'obra vista i dues de més petites en angle recte que tanquen l'espai, amb un voladís d'obra que l'aixopluga i el sòl immediat empedrat. La paret de la dreta és de pedra. L'aigua raja per una aixeta de llautó i cau a un petit enreixat de ferro arran del terra.

Presideix el frontal un mosaic de rajoles amb la imatge de la Mare de Déu de la Font de la Salut, elaborat l'any 1961 per J. Gat.