Font Gran


Olost (Osona )
Coordenades GPS:41.9838,2.0947Clica per veure la ubicació.
Alçada:563 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Novembre 2016
Caminades:
I-231  Clica per enllaçar amb la caminada I-231.


La localitzem dintre del nucli urbà, a tocar del punt quilomètric 0,9 de la carretera de Vic o de Prats de Lluçanès. S'hi pot accedir des de la mateixa carretera i també des del carrer Girona tot baixant per unes escales. La font queda dins un ample espai enjardinat i ben arbrat, amb taules i bancs de fusta per fer-hi pícnic i amb aparells per realitzar exercicis gimnàstics.


La font està integrada en el marge, a l'ombra d'un magnífic desmai. Es tracta d'un mur de pedra del país lligada, amb el frontal endarrerit dos pams mitjançant una volta de pedra i enclotada mig metre respecte el terreny, amb dos esglaons que ens faciliten l'accés. A la part baixa, l'aigua raja regulada per una aixeta i a un nivell superior i en el racó de la dreta també brolla l'aigua que sobreeix de la cisterna de captació a través d'un broc de ferro. A sota, un bassal rectangular per sota del nivell del terra recull l'aigua.

A la part de dalt del frontal a l'esquerra hi ha el registre metàl·lic de servei que dóna accés al dipòsit de reserva. A la dreta de la font disposem d'un banc de pedra per seure.

Tant la font com l'entorn va ser restaurat fa pocs anys. Es una de les fonts més antigues de la zona i diuen que sempre té un bon cabal.