Font de la Casa Nova


Olost (Osona )
Coordenades GPS:41.9911,2.0887Clica per veure la ubicació.
Alçada:599 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Novembre 2016
Caminades:
I-231  Clica per enllaçar amb la caminada I-231.


Emplaçada a la pleta de la Casanova, en un bosquet envoltat de camps de conreu, a uns 150 metres al sud de la Casa Nova del Coll de Ram de qui rep el nom, situada a un quilòmetre al nord-oest del poble.

Per accedir-hi des del nucli urbà, cal anar a buscar el carrer de Berga i prendre'l en pujada fins a trobar una pista forestal que ens talla; a l'esquerra de la pista aniríem a l'ermita de Sant Adjutori, nosaltres l'agafem a la dreta, en direcció nord, durant un centenar de metres. En aquest punt trenquem a l'esquerra per una altra pista que arrenca per l'esquerra, mantenint la direcció que dúiem. Sense deixar la pista principal, al cap d'uns 425 metres som a la pleta de la Casanova, a mà esquerra un piló informatiu ens ho recorda. A banda i banda del piló surten dos caminets descendents que ambdós baixen a buscar la font, situada una vintena de metres per sota de la pista.
Existeix també una ruta local molt ben assenyalada, anomenada Itinerari del Rebost, que passa per aquesta font.


És una de les fonts més conegudes i característiques del poble; temps enrere s'hi havien celebrat aplecs de sardanes i en especial concursos d'amanides i truites en el transcurs de la Festa Major.

La font queda enclotada metre i mig per sota el pla; a recer del marge rocallós que li fa de frontal, d'una alta paret de pedra protegida per una barana de ferro a la dreta i d'uns esglaons que formen angle recte i que ens permeten l'accés. A la part baixa hi tenim una aixeta per on brolla l'aigua que cau a un bassal rectangular, d'uns dos metres i mig de llargada per dos d'amplada.
Deu estar el desguàs embossat, doncs el dia de la nostra visita estava tot el bassal enfangat, no hi havia manera de posar els peus sense embrutar-nos. Fent equilibris vam poder obrir l'aixeta, rajava un bon doll d'aigua.

La paret de la dreta fa de respatller a un banc per seure i a la part alta hi ha una llosa amb una inscripció,"FEM POBLE, 1982", possiblement fent referència a l'any de construcció.

Prop de la font, a peu del caminet que ve pel nord, hi ha plantat un cridaner pedró allargat pintat de color verd amb el nom de la font.