Font Freda


Gelida (Alt Penedès )
Coordenades GPS:41.4277,1.8710Clica per veure la ubicació.
Alçada:258 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Novembre 2016
Caminades:
I-233  Clica per enllaçar amb la caminada I-233.


Emplaçada a uns 1,3 Km al sud de la població, dins l'obaga de Can Migrat i al marge esquerre de la llera del torrent de Vallbardina. La font queda per sota de la cruïlla de pistes on conflueixen el GR-5 i el PR-C-70.
Per accedir-hi sortim de Gelida pel sud de la població en direcció a Sant Sadurní d'Anoia per la carretera C-243b. De seguida, quan haurem deixat enrere el passeig Cantillepa, trobarem una desviació a l'esquerra on està indicada la Font Freda. L'hem de prendre i al cap d'escassos trenta metres trenquem a la dreta per una pista forestal que marxa inicialment en sentit sud. Cal seguir aquest camí rural durant 1,1 km, fins que arribem a un encreuament de camins amb un espai per aparcar uns 4 o 5 cotxes a l'esquerra. Un pal indicador ens confirma que som a l'espai de la font Freda ' Obaga de Can Migrat. Al costat de l'aparcament arrenca un corriol protegit per una barana de fusta que baixa a buscar la font, la qual resta a una quarantena de metres més avall. També una mica més amunt de la pista disposem d'unes escales de fusta que ens hi aboquen.


La font és ben considerada a la contrada; com diu el seu nom, l'aigua en surt molt freda. Tot el conjunt està molt endreçat i l'entorn és bonic i acollidor. La zona és fresca i humida.

La font queda soterrada respecte la pista forestal, en una terrassa allargada i enlairada mig metre del torrent, a recer d'un mur de pedra longitudinal que al mateix temps reté les terres del marge i fa de respatller a dos bancs de pedra per seure, fets per l'Antoni Creixell i l'Antoni Llopart (el Magdaló); el de la dreta, el més petit, és pels enamorats, tal com ho diu el seu gravat.

Al mig hi trobem el brollador, format per una capçalera imitant la rocalla. L'aigua raja per un broc d'acer inoxidable que surt a mitja alçada i cau a un bassal semicircular arran del sòl que està empedrat. Encastada al capdamunt del frontal hi ha una llosa que porta el nom de la font gravat.

A la dreta de la font queda la cisterna de captació, amb un registre metàl·lic que hi dóna accés i una inscripció de l'any 1938.

Un pontet de fusta permet creuar el torrent de Vallbardina amb comoditat i anar a l'esplanadeta que hi ha al davant, on disposem d'una taula de pedra i dues bancades per seure.

El poeta gelidenc, Jaume Vila i Pascual, va escriure la lletra d'una sardana, amb el nom de "La Font Freda" (tot i que en el Registre de la Propietat Intel·lectual figura com a "Font de Gelida", per mor d'una coincidència de nom amb un altre tema). La música que, en un principi, va ser encarregada de fer al mestre Joan Almirall i Pruna, per fi la va escriure el Dr. Josep Garriga, un metge de Sarrià de Ter. Les partitures per a cobla i per a cant coral, que mai havien estat aquí a Gelida, van ser localitzades i portades per Joaquim Margarit i, avui, les tenen les dues corals gelidenques i són, també, al Fons Documental de les Fonts de Gelida.