Font de Can Torrents


Gelida (Alt Penedès )
Coordenades GPS:41.4332,1.8657Clica per veure la ubicació.
Alçada:316 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Novembre 2016


Aproximadament a l'alçada del punt quilomètric 9,3 de la carretera que va de Gelida a Sant Sadurní, la C-243b, trobem l'àrea Recreativa Forestal de la Font de Can Torrents, dins la qual hi ha la font que dóna nom a aquest paratge. A la dreta de la carretera queda l'aparcament i a l'esquerra la zona de lleure. A la font ens hi atansem per unes escales que arrenquen a peu de carretera i al costat esquerre de la zona de barbacoes.


La font queda en una terrassa enlairada un nivell respecte la carretera, protegida per una barana de ferro i a recer d'un mur de pedra que ressegueix el marge de la muntanya tot retenint les terres i alhora fent de respatller a un llarg banc corregut. En un extrem, al costat dret de les escales que hi pugen, hi tenim el brollador; dos brocs, un de ferro i l'altre de plàstic, disposats a diferent alçada que aboquen la seva aigua (quan raja) a un bassal quadrat arran de l'empedrat. La part de dalt de la font és feta de petites pedres imitant la rocalla, la part baixa és arrebossada de ciment. A la dreta de la font hi ha el registre metàl·lic que dóna accés al dipòsit de reserva.

Al davant mateix de la font, sota l'empedrat, s'amaga una antiga bassa que servia per regar els horts que hi havia al lloc on ara hi ha les barbacoes i el bar.

L'àrea d'esbarjo té una superfície d'unes 4,5 hectàrees, disposa d'11 barbacoes, 15 taules amb seient distribuïdes en espais diferenciats, 4 lavabos, 4 safareigs per rentar-hi el que calgui, un bar on també es pot comprar llenya i accés amb vehicles per a minusvàlids a quatre dels cinc nivells. A la part alta d'aquesta àrea recreativa hi ha el dipòsit d'abastiment d'aigua de Gelida i una font artificial d'aigua de la xarxa. Al costat més occidental i salvant un petit desnivell, una zona d'acampada on cal demanar permís a l'Ajuntament per utilitzar-la. Aquesta zona de lleure controlada va ser construïda l'any 1987 per dos camps de treball de la Secretaria General de la Joventut i inaugurada el dia 10 de gener del 1988. Les barbacoes les varen construir a mitjans dels anys 80 en un concurs de paletes promogut per una empresa de materials de construcció i per la constructora gelidenca d'en Joaquim Julià. La propietat de Can Torrents de les Oliveres va cedir-ne una part del terreny i la resta la varen comprar els veïns del Maset, com a compensació per les edificacions que estaven fent.

Abans de l'any 1909, en que es va construir la carretera, s'hi arribava des de la font Barbuda, creuant el torrent de Sant Miquel pel damunt del salt de l'Hosta i seguint un caminet amb diversos trams d'escales que encara hi ha pel darrera de la llar Sant Jordi. Això, per a molts estiuejants, suposava una excursió de tot el dia. Feien carregar la teca i els estris del picnic a la burra del Severo i ho enviaven cap allí. Després hi pujaven ells, tot passejant, i passaven el dia. També s'hi havien celebrat Aplecs excursionistes, el més important fou el del 12 de juny del 1932.