Font de Cantillepa


Gelida (Alt Penedès )
Coordenades GPS:41.4364,1.8672Clica per veure la ubicació.
Alçada:210 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Novembre 2016


Erigida a l'extrem sud del nucli urbà. Sortint per la carretera C-243b en direcció a Sant Sadurní, 250 metres més amunt del pont de Sant Miquel, a mà esquerra i a peu de carretera, just al trencall per anar al Castell, hi ha una bonica plaça empedrada i ben arranjada amb bancs per seure i ombrejada per vuit magnífics plataners. En un racó de la plaça ens queda la font.


La font queda aixoplugada sota una gran arcada de pedra vermellosa, en un espai quadrat i enclotat mig metre respecte el nivell de la plaça, amb quatre esglaons que hi baixen i a recer de dos parets en angle recte que tanquen l'espai i al mateix temps protegeixen de la plaça i fan de respatller a un banc per seure. A la part baixa de l'arcada, l'aigua raja a través d'un broc d'acer inoxidable (abans ho feia per la boca d'una màscara de diable) i cau a un bassal quadrat arran del terra. Al costat dret del brollador disposem d'un altre banc per seure.

Damunt de la font, una placa de marbre té escrit un fragment del poema que li va dedicar l'any 1928 a aquesta font el poeta gelidenc Ramon Pallejà i Camaló que diu així:
"Em plau ton cant fontana
amb plor d'argent de música preuada
recites suaument encantada
un conte de fades."

Al racó del fons de la plaça hi ha un petit pèlag d'aigua que s'escorre del torrent que ve de la part alta del Castell.

Antigament la font rajava al costat d'on ara hi ha el pèlag. L'any 1939, degut a una epidèmia de tifus, es va fer taponar i un parell d'anys després la varen obrir en el lloc on és ara. És per això que, quan les arrels dels arbres l'embussen, l'aigua torna a sortir pel seu indret original. Hi ha una portella per accedir a l'interior i poder-la desembussar. En entrar-hi, es troba aigua acumulada fins a poc més de mig metre de nivell.

La seva aigua és considerada curativa per a mals de pedra i ronyó. És una de les fonts més visitades de Gelida per la seva situació al costat de la carretera de Sant Sadurní.