Font del Senyor


Gelida (Alt Penedès )
Coordenades GPS:41.4281,1.8765Clica per veure la ubicació.
Alçada:406 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Novembre 2016


Emplaçada a un quilòmetre al sud-est del Castell de Gelida. Sortint del casc urbà per la carretera C-243b en direcció a Sant Sadurní, 250 metres més amunt del pont de Sant Miquel, a l'alçada de la font de Cantillepa, surt per l'esquerra el trencall que porta al Castell, el qual prenem. Uns 900 metres més amunt som davant de l'entrada superior del Castell. Aquí arrenca una pista forestal que s'enfila muntanya amunt en direcció sud-est. Sense deixar la pista, uns 1,2 quilòmetres més amunt, arribem a una bifurcació amb un pal informatiu que ens indica la Font del Senyor a la dreta; rebutgem doncs el brancal de l'esquerra que segueix cap a la urbanització Safari i trenquem a la dreta per una pista de lleugera pujada que marxa en sentit sud. 125 metres més enllà i abans de descriure un revolt a l'esquerra, cal desviar-nos a la dreta per un caminet que un centenar de metres després mor en una esplanada allargada. AL final de l'esplanada deixem una bassa a mà dreta i agafem un corriol que surt per l'esquerra i que en poc més de 25 metres ens aboca davant la font.


Font gòtica construïda entre els segles XIV i XV. Es tracta més concretament d'una mina d'aigua excavada a la roca i bastida de pedra que serví per proveir el Castell de Gelida. La seva aigua baixava a través d'una canonada de ceràmica i un petit aqüeducte fins la cisterna que hi ha sota la plaça del Padró del Castell, fent així que al segle XIV aquest castell tingués aigua corrent, cosa gens habitual en aquella època si considerem l'altura a que es troba.

Avui dia, la porta de ferro està despenjada de les seves frontisses i s'hi pot entrar, però cal anar en compte! Un cop dins, unes escales estretes i de molta pendent ens baixen a peu de mina que queda a més de dos metres de fondària i amb un pam d'aigua, senyal inequívoca de que segueix rajant després de més de 500 anys.

Aquesta font forma part del Patrimoni del Castell de Gelida, tot i que està ubicada dins la propietat de Ca n'Oller.