Font de Sant Miquel


Gelida (Alt Penedès )
Coordenades GPS:41.4388,1.8681Clica per veure la ubicació.
Alçada:190 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Novembre 2016


Localitzada dins el nucli urbà, al parc de la Font de Sant Miquel, situat sota de l'únic pont que hi ha dins del poble. Sortint del casc urbà per la carretera de Sant Sadurní, abans de creuar el pont, arrenca per l'esquerra el carrer Sant Miquel. En aquesta confluència trobarem un caminet pavimentat de color vermell que baixa al parc, en un racó del qual ens espera la font.


La font queda en un extrem de la plaça. És un mur de pedra adossat al marge que reté les terres i també tanca la cisterna de captació, accessible a través d'una portella metàl·lica. Al mig i a la part baixa hi trobem els dos brocs, separats metre i mig entre ells, que aboquen un bon doll d'aigua a dos bassals d'obra vista rectangulars arran de l'empedrat.

Damunt dels dos brocs hi ha un plafó de marbre amb un fragment d'un poema d'en Joan Clanchet i Puig de l'any 1913 que diu així:
"Com si fos mel de la bresca
hom hi beu sense recel,
uns quants glops de l'aigua fresca
de les fonts de Sant Miquel".

Aquesta font és molt visitada per la gent que hi va massivament amb garrafes a omplir-les d'aigua.

Al costat té un pou d'on surt la major part de l'aigua que abasta a la població de Gelida. L'aigua d'aquest pou es bombeja fins el dipòsit de Can Torrents i, d'allí, per l'impuls de la caiguda i després de ser tractada, baixa cap el poble.

El parc on es troba la font i que rep el seu nom és un ampli espai pel lleure, amb jocs per als infants, magnífics plataners, uns llargs bancs que envolten l'entorn i un plató per a celebrar-hi actes. També té dues zones enjardinades.