Font Barbuda


Gelida (Alt Penedès )
Coordenades GPS:41.4401,1.8604Clica per veure la ubicació.
Alçada:144 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Novembre 2016


La localitzem als afores del nucli urbà pel sud-oest, per sobre del marge dret del torrent de Sant Miquel. És de fàcil accés. Ens situem a la part de baix de l'avinguda d'Europa, al final de la qual aquesta mor en una placeta. Davant nostre tenim el mur d'una casa que queda enlairada, a la dreta un petit carrer i a l'esquerra arrenquen unes escales amb 49 graons que baixen a buscar la font tot resseguint la tanca d'una finca particular que ens queda a la dreta i ajudats per una barana de ferro que parteix els esglaons.


La font queda en una terrassa allargada, empedrada, ben ombrejada i enlairada respecte el torrent, protegida d'aquest per una tanca metàl·lica i a recer del marge. El primer que trobem quan arribem al pla de la terrassa és el brollador, en una racó a mà esquerra. Es tracta d'una paret rocallosa amb un broc a la part baixa que representa el cap d'una persona en relleu, per la boca del qual raja l'aigua que cau a un bassal. Un empedrat amb límit de maons en forma semicircular tanca l'espai.

En una pedra al capdamunt del frontal hi ha gravat l'any 1922, possiblement el de la seva construcció.

A la dreta de la font arrenca un banc corregut de pedra amb respatller de ciment arrebossat i pintat. Dos plataners ens ofereixen la seva ombra.

La curiositat d'aquesta font sembla ser la barba del cap que forma el broc, degut probablement als sediments de l'aigua que s'han anat dipositant sota el broc amb el pas dels anys, donant la sensació que el cap té barba. D'aquí ve el seu nom.

Des d'allí hi ha una bona panoràmica de la part baixa del torrent de Sant Miquel i al costat, a l'esquerra segons mirem el torrent, tenim el Salt de l'Hosta.