Font del Claro


Gelida (Alt Penedès )
Coordenades GPS:41.4440,1.8513Clica per veure la ubicació.
Alçada:88 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Novembre 2016


La localitzem a només una trentena de metres de la carretera BV-2249 que va de Gelida a Sant Llorenç d'Hortons i a uns cinquanta metres de la llera dreta del Anoia.
Si anem en direcció a Sant Llorenç, just creuar el pont sobre el riu Anoia, trobarem a mà dreta un espai on podrem estacionar el vehicle amb comoditat (aproximadament és el punt quilomètric 2,5). Aquí hi ha una cadena que barra al pas dels vehicles; a l'altra banda hi ha l'ampla esplanada que acull la font.


La font es troba en un extrem de l'esplanada, en un espai tranquil i agradable, molt ben endreçat. Un gran plataner, el més gran de Gelida, de 4,25 metres de circumferència, 1,30 metres de diàmetre a la base, i més de 30 metres d'alçada, plantat pel vell de Cal Banyes i l'Antoni Llopart (el Magdaló) l'any 1931, és el distintiu més visible. Completen el conjunt tres taules rodones que descansen en pedestals d'obra vista i base quadrada.

Un llarg mur de pedra d'uns dos metres d'alçada li fa de frontal a la font al mateix temps que reté les terres i fa de respatller a un banc per seure. Dos murets baixos d'obra arrebossada arrenquen en angle recte tancant l'espai.

A la part central, damunt d'un replà rodó de maons, hi trobem els brolladors; el seu frontal sobresurt per damunt de la resta del mur i és rematat per un voladís de maons en forma arrodonida. A mitja alçada, dos brocs de ferro aboquen l'aigua a una pica de dos cossos de pedra picada que descansa en dos pedestals. A la part superior disposa d'una tapa d'accés a la cisterna de captació per poder-la desembossar.

La seva aigua és molt apreciada per les persones afectades del ronyó degut a la poca duresa que té. No és gens estrany veure persones omplint garrafes.