Font Vella


Sant Hilari Sacalm (Selva )
Coordenades GPS:41.8802,2.4957Clica per veure la ubicació.
Alçada:834 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Desembre 2016


Es troba a uns 600 metres a l'oest del nucli urbà, a prop de la planta embotelladora de l'empresa Font Vella, S.A., la qual és propietària de la font i dels terrenys circumdants.
S'hi accedeix fàcilment seguint el passeig de la Font Vella en direcció oest fins el seu final, on disposem d'un ampli aparcament, amb un cartell de fusta ben gran que ens anuncia la font. Uns pilons de fusta barren el pas als vehicles i donen accés a la font, emplaçada dins un espai ben arranjat ple de freixes, til·lers, castanyers i avellaners.


La cabalosa font es troba a l'extrem esquerre de l'esplanada. Es tracta d'un mur transversal adossat al marge, fet amb carreus de pedra tallats en forma quadrada. El brollador queda enclotat mig metre respecte el sòl de l'esplanada, amb dos conjunts d'esglaons que hi baixen a banda i banda i acaben en un replà. A la part baixa hi trobem un broc d'acer inoxidable per on raja l'aigua que cau a un enreixat de ferro per on desguassa.

Al capdamunt del frontal hi ha un rètol de ferro amb el nom de la font, de les mateixes característiques que els que es troben a moltes altres fonts del municipi.

Damunt del mur frontal hi ha una escultura en pedra de Domènec Fita dedicada a Jacint Verdaguer amb motiu de l'estada que féu el poeta a Sant Hilari l'any 1899. A la part de baix de l'escultura hi ha el poema que li va dedicar a la Font Vella que diu així:
"Tenia set d'aigua pura
lo meu cor enfebrosit
i enyorava la dolçura
de la deu de l'infinit.
Com el raig d'eixa Font Vella
aboqueu vostra canyella
en mon cor que s'esbadella
i em veureu Jesús guarit."

A la dreta de la font hi ha una porta que dóna accés al dipòsit de reserva.

És tanta la gent que acudeix a omplir garrafes d'aigua d'aquesta font, que l'Ajuntament ha tingut que penjar un cartell de fusta advertint que no se n'ompli més de 15 litres per torn, cosa que gairebé ningú respecta.

La font Vella és una de les fonts més antigues de Sant Hilari Sacalm, emplaçada en un dels indrets més coneguts i visitats de la vila.
Està documentada des de la segona meitat del XIX. Se sap que als estius de finals del segle XIX, les persones anaven a passar-hi l'estona, jugar a cartes, xerrar, fer-la petar, comprar anissos, veure aigua... També se sap que un home molt apreciat, en Jaumet del Flabiol, transportava l'aigua per vendre-la amb un carro en càntirs des de la font fins al mig del poble on els estiuejants la bevien. A canvi li donaven alguna moneda i ell reia perquè no parlava. Al cap dels anys es va decidir embotellar l'aigua de la font i aquesta ha anat evolucionant fins als nostres dies. Al començament, un cop embotellada l'aigua, es carregava amb carros fins a Breda, on després l'enviaven en tren cap a Barcelona.