Font d'en Gurb


Sant Hilari Sacalm (Selva )
Coordenades GPS:41.8818,2.4815Clica per veure la ubicació.
Alçada:937 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2016


Localitzada a uns 2 quilòmetres a l'oest del nucli de la població, a la zona coneguda com el Pla de les Arenes, per sobre del marge dret del sot de la Barraca, concretament a uns 800 metres a l'est en línia recta del Mas Carbó i a només 250 metres de la carretera GI-541.
Un sender que surt del final del passeig de la Font Vella ens hi atansa en uns 1,6 quilòmetres a través d'un itinerari de molt bon accés que està actualment senyalitzat perquè forma part de les rutes de passeig "Rutes de Bosc i Aigua" promogudes pel Museu de les Guilleries. Passa per boscos de perxes i bagues de castanyers, plantacions d'avets, pins, roures i alzines. Si no volem caminar tant, podem deixar el cotxe al punt quilomètric 5,7 de la carretera GI_541 i seguir a peu per un camí planer que d'aquí surt en direcció oest i que al cap de 250 metres trobarem un trencall a la dreta que ens baixa a la petita zona d'esbarjo de la Font d'en Gurb.


La font queda en un paratge molt visitat, tant per la gent de Sant Hilari com pels estiuejants, que s'hi dirigeixen per beure aigua i reposar. L'entorn disposa d'una taula de fusta amb bancs per seure on poder-hi fer un àpat i un pontet de fusta que salva el sot de la Barraca, ben protegit per un seguit de baranes de fusta. Actualment en tenen cura els avis del poble que mantenen el lloc net i acollidor, amb flors i bancs per reposar-hi.

La font és una paret de pedra amorterada adossada al marge de la muntanya, d'un metre d'alçada per dos metres i mig d'amplada, amb dos brocs d'acer inoxidable encastats a mitja alçada i a un metre de distància l'un de l'altre. L'aigua cau a dos enreixats de ferro arran de l'empedrat des d'on desaigüen al torrent que queda a tocar.

Al capdamunt del mur frontal podem veure una llosa de pedra amb el nom de la font pintat en lletres blanques. Ha desaparegut però el cartell de fusta amb el nom gravat que formava part d'un seguit de rètols que es van instal·lar als voltants de l'any 2000 a les fonts més emblemàtiques del municipi. Tallats en fusta, eren obra de Joan Serrahima, tenien una estètica molt interessant, lligada amb l'artesania de fusta de Sant Hilari, però alhora l'inconvenient de suportar malament la intempèrie i malmetre's amb molta rapidesa.

Aquesta font deu el seu nom a la domus o casa fortificada, "castell" de Mascarbó dels Gurb, senyors del terme de Sant Hilari, situat al turó de sobre la font. La domus, documentada des de l'any 1252, està en runes i en queden quatre parets, una escala i alguna espitllera. És un lloc privilegiat per la seva vista panoràmica. L'any 1926 s'hi feren excavacions i fou aleshores que s'arranjà la font.