Font del Sors


Seva (Osona )
Coordenades GPS:41.8396,2.2823Clica per veure la ubicació.
Alçada:665 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Desembre 2016


La trobem a l'extrem nord del nucli urbà, al costat del passeig Rafael Casanova, a uns 150 metres de l'entrada a la finca el Sors que li dóna el nom.
Cal situar-nos al centre del poble, a la confluència entre l'avinguda 11 de Setembre (la carretera) i el passeig Rafael Casanova. En aquest punt cal seguir pel passeig Rafael Casanova i al cap d'uns 250 metres, un cop hem deixat el carrer de Vicenç Ibañez enrere, a mà esquerra i per sota del passeig per on hem vingut ens queda una esplanada arbrada on ens espera aquesta vella font.


Font molt antiga, formada per una construcció de base rectangular que acull la cisterna de captació. Fou feta amb carreus rogencs, amb un frontó al capdamunt que ens fa recordar una caseta, d'uns 4,5 metres d'amplada per uns 1,7 d'alçada. L'aigua brolla per dos gruixudes canelles de ferro colzades amb rajolí situats a la part baixa (un raja més que l'altre) i cau a un bassal allargat de pedra picada a un pam del terra que està empedrat, després passa a un altre d'iguals dimensions disposat a l'esquerra.

Al mig del frontal hi ha una llosa de pedra amb un gravat en relleu molt erosionat, difícil d'identificar. Es tracta de l'escut de la família Casanova-Sorts i l'escrit "Reedificada en lo any 1755".

Aquesta font fou sempre la principal deu d'aigua on acudia la gent de la població a través del centenari pas i carrer de la Font. Encara avui dia és de bon cabal d'aigua tot l'any.

L'entorn està arranjat amb dues taules amb bancs de pedra per fer l'estada més agradable. Les lloses de les taules son prou antigues.

Al costat de l'esplanada, a l'altra banda del filat, queda una gran bassa construïda el 1891 que recull l'aigua sobrant de la font. Serveix pel regadiu del jardí i horts del mas. És molt provable que la font sigui la que va fer que s'edifiqués el mas enmig d'horts, d'on va prendre el nom. D'aquí arrenca un caminet que porta al jardí particular de la masia el Sors.

Aquesta és una de les fonts amb un especial interès per a mi, em trasllada a la infantesa, doncs vàrem estiuejar a Seva un parell d'anys quan jo deuria tenir uns 8 o 9 anys, a principis dels anys 70. Hi veníem sovint a la font; recordo travessar l'arcada de sota l'Ajuntament i recorre el curt carrer que porta el seu nom, al final del qual arrencava un caminet que ens hi duia. En aquell temps, a casa, li dèiem "Font de les Heures".