Font de la Serra


Seva (Osona )
Coordenades GPS:41.8294,2.2851Clica per veure la ubicació.
Alçada:722 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2016


Localitzem la font a la sortida de Seva per la carretera BV-5301 que porta a El Brull.
Uns 400 metres després de deixar les últimes cases del poble enrere, aproximadament al punt quilomètric 34,8, en un revolt que descriu la carretera a l'esquerra. La font queda a uns 25 metres de la carretera, pujant a mà esquerra. Un corriol descendent ens hi duu. Un senzill cartell de fusta amb el nom de la font pintat al costat dret ens l'anuncia.


Aquesta és una de les fonts amb un especial interès per a mi; em trasllada a la infantesa, doncs vàrem estiuejar a Seva un parell d'anys quan jo deuria tenir uns 8 o 9 anys i teníem costum d'anar a berenar a la font amb la família i amics. A casa l'anomenàvem "Font de les Vaques", en alguna ocasió en trobàvem alguna pasturant al prat que quedava al costat de la bassa. Us deixo una fotografia antiga, dels anys 1971 o 1972, on podeu veure'm bevent d'una cantimplora acompanyat de les meves germanes i d'en Joan, un bon amic de la família.

És una antiga font, tal com ho demostra la data gravada en una de les pedres del frontal, possiblement l'any de la seva construcció, 1689.

La font és una construcció integrada al marge que acull la cisterna de captació de l'aigua, només visible la paret frontal, feta amb grans carreus de pedra vermellosos. A sota, l'aigua raja per tres tubs de ferro que formen un ventall, cau en un bassal allargat arran de terra i alimenta una gran bassa de reg que queda al costat esquerre. Al mig de la paret frontal hi ha el registre metàl·lic que dóna accés al dipòsit de reserva.

La seva aigua era de les més apreciades per beure.

A la dreta de la font arrenca un corriol que s'endinsa en el bosc i que en 300 metres ens condueix a la capella de Sant Antoni.

A l'altra banda de la carretera hi ha un espai d'esbarjo amb una taula de fusta i els seus corresponents bancs per seure, malauradament ara es troba l'entorn deixat i la vegetació està colgant l'accés.