Font Vella


Maldà (Urgell )
Coordenades GPS:41.5501,1.0345Clica per veure la ubicació.
Alçada:377 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Desembre 2016


La localitzem a uns 200 metres al sud del nucli urbà, dins el Parc recreatiu-forestal de la Font Vella.
Des del poble s'hi accedeix fàcilment seguint el carrer de la Font i des de la carretera L-220 que porta als Omells de Na Gaia també hi ha un trencall que en poc més d'un centenar de metres ens hi aboca.


Es tracta d'una construcció de base rectangular, feta d'obra arrebossada i pintada de color groguenc, dins la qual acull la cisterna de captació d'aigua. Unes escales de pedra formant una gran "M" donen accés un replà enclotat a la part baixa, un metre i mig per sota del nivell de l'esplanada, on s'hi ubica la sortida d'aigua. Aquesta raja per quatre brocs de ferro disposats en dues de les cares i dins un bassal quadrat de pedra

A la meitat de la paret hi ha una inscripció amb la data 1981 i al seu costat el tub per on sobreeix l'aigua del dipòsit de reserva.

En un extrem de la paret frontal hi ha una font d'aigua provinent de la xarxa municipal amb una interessant pica de pedra buidada. Damunt seu, una llosa de pedra amb un gravat en relleu on hi podem llegir que aquesta font va donar nom al parc, inaugurat l'abril de 1984.

El Parc de la Font Vella és un espai obert al públic preparat perquè les famílies i amics puguin passar un dia en contacte amb la natura. L'indret fou inaugurat l'any 1984. S'hi va adequar un entorn natural, la Font Vella, antiga mina d'aigua subterrània, amb arbres autòctons ja existents i d'altres de nous. També hi ha jardins, amb plantes i flors, una font d'aigua ornamental, taules, bancs, focs per a coure menjars, jocs Infantils i serveis públics. És un lloc ideal perquè grans i petits gaudeixin d'un dia a l'aire lliure en contacte amb la natura. És perfecte per a famílies amb nens i colles d'amics.