Font de la Plaça del Monestir


Vallbona de les Monges (Urgell )
Coordenades GPS:41.5249,1.0888Clica per veure la ubicació.
Alçada:479 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Desembre 2016


Erigida a la plaça del Monestir, al bell mig del poble.


D'estil neoclàssic, fou construïda per Ramon Jover i Josep Jover al segle XIX. És una font octogonal a diferents nivells, coronada per una esfera de pedra. És tota feta de pedra, té una alçada de 6,50 metres i 2,80 de diàmetre.

L'aigua raja per vuit canelles de metall amb la forma del cap d'un animal, una per cada costat i és recollida per una mica, octogonal també. Després desaigua per sota la plaça i alimenta un abeurador situat al costat de les escales que pugen a la plaça, a peu del carrer Major.

L'abundant aigua que brolla prové d'una mina de la finca coneguda per la torre del Borràs, a la partida de la Pica, a uns dos quilòmetres del poble. Es conduïda al Monestir per mitjà d'una canonada d'esplèndida construcció que assorteix aquesta font i la cabalosa del Raval. El sobrant es aprofitat per als horts propers al poble, també s'omplen els safareigs que hi ha a l'entrada de Vallbona venint de Llorenç. Convé recordar que de les aigües són copropietaris les monges i el municipi, aquest darrer per donació de l'Abadessa Estefania de Piquer, fundadora del poble.

Com moltes fonts monumentals i a la vegada úniques que disposaven en els pobles, servia per abastir les necessitats de la població, tant per l'ús domèstic, com pels ramats al disposar d'un abeurador pròxim a la font, com per rentar-hi la roba en el Safareig públic.