Font del Raval


Vallbona de les Monges (Urgell )
Coordenades GPS:41.5239,1.0921Clica per veure la ubicació.
Alçada:483 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2016


Localitzada a peu del camí de la Riera, situada als afores del poble pel sud-est, per sota del veïnat del Raval de qui rep el nom i al costat dels rentadors homònims.
L'accés és fàcil i senzill. Des del centre del poble anem a cercar el carrer del Raval del Tallat (és a dir, la carretera LP-2335 que porta a Rocallaura). Un cop aquí fem un recorregut ascendent per dins el poble fins arribar dalt el Raval. Quan siguem a una cinquantena de metres del restaurant El Tallat, un desviament a mà dreta i en baixada ens portarà en poc més de 125 metres davant la font i els rentadors.


La font queda a peu del camí de la Riera, adossada al marge. El seu frontal son dues lloses de pedra allargades disposades transversalment, una al costat de l'altra. A la part esquerra és on se situa la sortida de l'aigua mitjançant un broc de ferro. A sota i descansant directament al terra la recull un llarg abeurador de pedra i la sobrant alimenta els safareigs del costat.

L'aigua d'aquesta font procedeix d'una mina de la finca coneguda per la torre del Borràs, a la partida de la Pica, a uns dos quilòmetres del poble. Es conduïda al Monestir per mitjà d'una canonada d'esplèndida construcció que assorteix aquesta font i la monumental de la Plaça del Monestir. El sobrant es aprofitat per als horts propers al poble, també s'omplen els safareigs que hi ha a l'entrada de Vallbona venint de Llorenç. Convé recordar que de les aigües són copropietaris les monges i el municipi, aquest darrer per donació de l'Abadessa Estefania de Piquer, fundadora del poble.

L'última abadessa jurisdiccional, Maria Isabel de Gallard i de Grau (1854-1872), parenta dels Riquer, donà aquesta font al poble de Vallbona l'any 1859. Aquesta donació fou feta amb la condició que el doll d'aigua havia de ser compensat amb un canó d'igual gruix, obert dins de l'hort, abans del partidor (el partidor es una pedra que parteix el cabal d'aigua que arriba a Vallbona, situada al damunt de l'hort).

Els bonics safareigs daten de l'any 1923 i es nodreixen de l'aigua que mana de la font. Es troben en perfectes condicions. Es tracta de dues basses rectangulars de doble cos cadascuna, separades per una construcció amb teulada de teules a dues vessants amb embigat de fusta i un porxo a cada costat que servia per apaivagar una mica les inclemències del temps.
Segons conten els grans de Vallbona, aquests horts del Raval es varen dividir en varis propietaris, però aquesta terra era l'hort de cala Bernarda, que tenia el dret de l'aigua per a regar amb les sobres del rentador del Raval.

Davant la font, un xic més amunt, disposem d'un petit espai enjardinat i arranjat amb una taula i bancs on podrem fer un àpat.