Font dels Serradells


Vallbona de les Monges (Urgell )
Coordenades GPS:41.5239,1.0842Clica per veure la ubicació.
Alçada:497 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2016


La trobarem als afores del nucli urbà per l'oest. Podem atansar-nos-hi des del centre del poble tot fent una curta passejada d'uns 500 metres.
Ens situem al bell mig del poble, a la plaça del Monestir. Baixem les escales que ens aboquen al carrer Major, el qual creuem i seguim de front pel carrer Prat de la Riba. Deixem a la dreta els bonics rentadors del Poble i poc després travessem la riera de Maldanell per sobre del pont de Vallbona. Un cop a l'altra banda, continuem envers la dreta en lleugera pujada pel carrer de Sant Bernat. De seguida el carrer es bifurca; defugim el camí de la dreta que baixa a buscar la carretera i prenem el de l'esquerra, anomenat Camí dels Serradells. Una mica més de cinquanta metres després som a les portes del modern Celler l'Olivera; en aquest punt cal trencar a la dreta i envoltar les instal·lacions del celler que ens queden a la nostra esquerra. Un cop l'hem deixat enrere, l'asfalt esdevé un camí de terra que marxa en sentit sud-oest. Només uns 150 metres més enllà, uns deu metres a mà esquerra del camí, ens espera la font.


Es tracta d'una senzilla però agraïda font, doncs sembla ser que sempre raja. Queda un xic enlairada respecte del camí, arrecerada per la tanca d'obra vista d'una finca a l'esquerra i per un alt mur de pedra seca que forma angle recte. L'aigua raja per un broc de plàstic situat a l'extrem dret d'una pica allargada de pedra que descansa al terra.

En el racó de l'esquerra hi ha la petita cisterna de captació, feta d'obra i pedra arrebossada, amb un registre metàl·lic tancat amb un cadenat.