Font de Sant Ramon


Vallbona de les Monges (Urgell )
Coordenades GPS:41.5224,1.0870Clica per veure la ubicació.
Alçada:504 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2016


La trobarem als afores del nucli urbà per l'oest. Podem atansar-nos-hi des del centre del poble tot fent una curta passejada d'uns 600 metres.
Ens situem al bell mig del poble, a la plaça del Monestir. Baixem les escales que ens aboquen al carrer Major, el qual creuem i seguim de front pel carrer Prat de la Riba. Deixem a la dreta els bonics rentadors del Poble i poc després travessem la riera de Maldanell per sobre del pont de Vallbona. Un cop a l'altra banda, continuem envers la dreta en lleugera pujada pel carrer de Sant Bernat. De seguida el carrer es bifurca; defugim el camí de la dreta que baixa a buscar la carretera i prenem el de l'esquerra, anomenat Camí dels Serradells. Una mica més de cinquanta metres després passem a frec del modern Celler l'Olivera que ens queda a mà dreta. Uns 50 metres després d'haver deixat el celler enrere, abandonem el carrer cimentat i trenquem a l'esquerra per un camí ascendent i rocallós al començament però que en no res esdevé un sender planer que marxa en sentit sud/sud-est, circulant entre una paret de pedra seca que ens acompanya a la dreta i una renglera de xiprers a l'esquerra. Al cap d'uns 250 metres sortim a un camp de conreu. Uns 25 metres més enllà veiem una solitària olivera que ombreja una taula de pedra amb uns bancs per seure. Doncs deu metres abans de la taula i arrambada a la paret de pedra seca tenim la font i la mina.


L'aigua raja per un tub de plàstic que surt directament de la mina que queda al damunt seu i omple una bassa rectangular de pedra que queda enclotada respecte el nivell del sòl.

La mina que abasteix la font està excavada dins el marge, el seu accés és per sobre de la bassa, a través d'una obertura a la paret de pedra seca, barrada però amb un enreixat de ferro.

No fa pas masses anys havia estat un bon espai per passar-hi una estona; disposa d'una taula de pedra amb diferents bancs per seure. Cal destacar un dels bancs, doncs disposa d'un recolzabraç i respatller. Malauradament ara es troba el conjunt molt deixat; la vegetació ha crescut dins i fora de la bassa, tapant l'accés a la font, a la mina i mica en mica va colgant la taula i els bancs.