Font Vella de Rocallaura


Rocallaura (Urgell )
Coordenades GPS:41.5060,1.1551 Clica per veure la ubicació.
Alçada:622 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2016


Emplaçada a mig quilòmetre als afores del nucli urbà per l'est. Podem atansar-nos-hi des del centre del poble tot fent una curta passejada de poc més de 500 metres.
Des del darrere de l'Església de Sant Llorenç emprenem el carrer Catalunya que ens aboca a una placeta on hi trobem una torre d'aigua de forma cilíndrica. En aquest punt rebutgem el brancal que per la dreta ens duria al cementiri, nosaltres deixem la torre i la seva font a la dreta i agafem una pista cimentada que surt per l'esquerra en lleugera baixada i direcció est. Al cap d'uns 275 metres passem a frec d'una llarga taula de fusta amb bancs per seure que queda just al costat d'un dipòsit d'aigua municipal. Només 175 metres més endavant, a mà dreta veurem una filera de xiprers ben retallats amb una obertura que dóna accés a la font.


El conjunt de la font queda enclotat un metre i mig per sota del nivell del camí, arrecerat per quatre parets de pedra antiga, formant un espai pla en forma de trapezi. Unes escales de pedra ens permeten accedir-hi amb comoditat des del camí.

A la paret de la dreta, la més alta i ampla, és on s'hi ubica pròpiament la font. L'aigua brolla per una antiga aixeta de maneta situada a l'extrem esquerre i cau a una primera pica allargada d'un pam d'alçada, després passa a una segona pica o abeurador més llarg situat a la seva dreta i que ressegueix la paret fins que desguassa.

Es tracta, tal com ho indica el seu nom, d'una antiga font. Un gravat en relleu al frontal amb la data 1806 certifica que fou construïda aquell any. També hi ha una placa d'acer inoxidable collada al capdamunt del frontal que ens ho recorda; l'altra data que hi ha sota la placa, 21-juliol-2007, deu correspondre a l'última restauració.

Disposem de bancs de pedra per seure arrambats a la paret més estreta i a la que sustenta el camí, parets que alhora els hi fan de respatller.