Font del Toll


Arbeca (Garrigues )
Coordenades GPS:41.5406,0.9233Clica per veure la ubicació.
Alçada:318 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Canalitzada
Última visita:Desembre 2016


Erigida al bell mig del nucli urbà, a la plaça del Toll.


La font és un gran bloc de pedra tallada i plantada en vertical on se li ha incrustat un broc metàl·lic per on brolla l'aigua que cau a un gran abeurador de pedra buidada. L'abeurador és ple de pedres de forma decorativa. Acompanya el conjunt un parell més de blocs de pedra.

L'aigua era provinent de la Mina del Comellar; una impressionant construcció subterrània amb canals i lloses de pedra, de dos quilometres de longitud, on hi havia vint piques de pedra de gran cabuda que s'omplien de forma contínua pel doll d'aigua de la mina. Abans d'arribar al final, a la plaça del Toll, a l'avinguda dels Portals, hi havia dues fonts també subterrànies. A principis de l'any 1934, s'obrí al públic la font del Portal de Baix i les va desviar una quarta part del cabal cap a la Bassa Bona. També se'n proveïa per les seves necessitats industrials la Bòvila, que anys abans n'avia tingut cura de la neteja fins a les seves instal·lacions.

L'actual plaça del Toll té l'origen en un clot, la concavitat, d'una antiga pedrera. Molts anys enrere, en aquest espai es modelaven els blocs de pedra que finalment donaren consistència a l'estructura pètria del poble. Un gravat en una pedra i els tres grans blocs ens ho recorden.