La Fonteta


La Floresta (Garrigues )
Coordenades GPS:41.5076,0.9224Clica per veure la ubicació.
Alçada:324 m
Accés:Lliure
Tipus:De xarxa
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2016


Font pública d'aigua de xarxa, inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
La trobarem a peu de la carretera dels Omellons, la LV-2012, a la sortida del poble pel sud, just on s'agafa la carretera LV-2013 que condueix a l'estació del ferrocarril.


La font presideix un ampli espai de forma rectangular i enclotat un metre per sota de la carretera, envoltat per un muret de pedra rematat amb lloses. Uns esglaons en un dels extrems permeten l'accés i un magnífic plataner dóna una bona ombra a l'estiu.

La font emergeix del mur que dóna a la carretera i està feta de pedra i ciment a base de carreus irregulars. És de base rectangular, de metre i mig d'amplada , per metre de fons i dos i mig d'alçada, amb coberta quasi plana.

Dins una fornícula tenim el brollador, un cap antropomorf esculpit en pedra, per la boca del qual surt un broc de ferro colzat que aboca l'aigua i cau a un enreixat de ferro. Cal prémer un polsador situat a la dreta per que ragi l'aigua.

Les faccions del rostre del brollador tenen un aire primitiu; els ulls ametllats, el nas força gran i té dues petites banyes, possiblement aquesta figura ens remet a la mitologia. El cap que avui fa de sortidor fou trobat a les bodegues del Castell en molt mal estat; possiblement en origen era una mènsula o bé una gàrgola

A banda i banda de la font arrenquen dos bancs per seure, tant llargs com el mur que ressegueixen i que alhora els hi fa de respatller.