Font del Pou


La Floresta (Garrigues )
Coordenades GPS:41.5112,0.9186Clica per veure la ubicació.
Alçada:315 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Desembre 2016


Erigida l'entrada del poble si venim de les Borges Blanques, a peu de la carretera LV-2012 a mà dreta. Just a l'altra banda de la carretera queda el Castell de la Floresta, d'estil gòtic.


La font es troba al costat del vell pou del poble, del segle XIV. En temps antics aquest pou fou la font de proveïment d'aigua potable per a la població de la Floresta. És tant antic com el mateix Pou de Gel, que resta a només 75 metres. Tot aquest conjunt té un gran valor històric, artístic i cultural.

En quan a la cabalosa font, és un estret frontal vertical que combina pedra i ciment i una pica de pedra picada de forma rectangular que descansa al terra. L'aigua raja per un broc de ferro colzat, omple la pica i després vessa a un canaló obert per on desguassa a través d'un seguit de recs.

A només 50 metres de la font hi ha una antiga cabana de volta i escassos 25 metres més enllà es troba el Pou de Gel de la Floresta. L'accés fins a ell és molt fàcil i mereix la pena visitar-lo. Es tracta d'una construcció de pedra del segle XIV que servia per conservar els queviures mitjançant la neu recollida. Es tracta d'un dels pocs elements realment antics que ens han arribat fins avui que conserven la seva imatge original. Segons sembla, aquest pou de gel de la Floresta era d'ús particular i es trobava situat a 60 metres de distancia dels seus propietaris, els habitants de l'antic castell de la Floresta, anomenat també del duc de Medinaceli. Durant un cert temps també fou utilitzat com a habitatge.

Al costat de la font disposem d'una zona de lleure amb taules i bancs per fer-hi un mos.