Font Vella o del Poble


Fulleda (Garrigues )
Coordenades GPS:41.4644,1.0279Clica per veure la ubicació.
Alçada:535 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2016


Erigida a uns 400 metres al nord-est del nucli urbà, a peu del sender GR-3.
Per accedir-hi cal baixar a la part baixa del poble, creuar la carretera LV-2014 i emprendre en baixada el camí de la Font, ben assenyalat amb pals informatius i al mateix temps amb les marques blanques i vermelles corresponents al GR-3. Sense deixar les traces, uns 350 metres després d'haver deixat la carretera enrere trobarem la font a mà dreta.


Abans es coneixia senzillament com la Font o bé la Font de la Vila o del Poble o, fins i tot, la Font Major.

Construïda tal com és avui dia cap allà el 1779, com ho testimonia un gravat en baix relleu al mig del frontal.

Es una sòlida construcció feta amb carreus de pedra, de planta rectangular i integrada al marge, d'uns cinc metres d'amplada per uns quatre d'alçada. El seu frontal queda endarrerit metre i mig respecte la façana principal a través d'una bonica volta de mig punt. El brollador queda dins i un xic enclotat, amb tres esglaons que ens permeten l'accés. L'aigua és regulada per una aixeta de maneta situada a la part baixa i cau a un bassal quadrat, amb dues lleixes, una a cada banda.

Encapçala la font una imatge de la Mare de Déu de Montserrat dins una petita fornícula, sempre ben engalanada amb flors.

Aquesta font fou l'encarregada de proveir d'aigua a la població fins a mitjans del segle passat. Quan es va aconseguir portar el líquid element fins al nucli urbà, es distribuïa per les fonts de la Bassa i de la Plaça. Així s'estalviava, sobretot a les dones, el fet d'haver d'anar a buscar-la resseguint un camí molt dolent.