Font del Poble


Tarrés (Garrigues )
Coordenades GPS:41.4226,1.0187Clica per veure la ubicació.
Alçada:576 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Desembre 2016


Ubicada al bell mig del nucli urbà de Tarrés, a la plaça de la Font.


Aquesta font fou i encara ho és, el punt d'aigua constant que té la vila i determinà en l'antigor la ubicació del poble de Tarrés.

La font queda en un racó de la plaça, sota les escales que baixen des del carrer de l'Església. És tota feta amb carreus de pedra, amb el seu frontal endarrerit metre i mig respecte la façana principal mitjançant una bonica volta apuntada (la volta apuntada o ogival fou la més utilitzada en l'arquitectura gòtica).

Dins hi trobem els brolladors; dos senzills brocs de ferro que aboquen la seva aigua a una interessant pica de pedra picada d'una sola peça i de dos cossos semicirculars connectats entre ells. L'aigua sobrant es canalitza a través d'una canal de pedra oberta fins a les basses que hi ha a l'exterior.

Al capdamunt del frontal hi ha la inscripció 1888, possiblement l'any d'una de les restauracions de la font.

Les tres primeres piques de pedra (les més petites) s'utilitzaven per abeurar-hi els animals. Els tres rentadors que hi ha a continuació daten d'una reforma duta a terme l'any 1956. L'aljub rectangular més gran del final del conjunt, encara avui dia es fa servir per regar els horts que s'entreveuen un xic més enllà.

Fins a l'arribada de l'aigua potable a les cases, a principis dels anys setanta del segle XX, una bona part de la vida quotidiana del poble girava al voltant d'aquesta plaça. La gent hi feia cua per omplir els càntirs.

La falta de pluja, habitual a la zona, obligava a dictar normes per evitar el consum abusiu d'aigua de la font i repartir-la equitativament. Així, a l'abril de 1955 només es permetia proveir-se d'aigua de la font de les sis del matí a les sis de la tarda, amb la limitació d'un càntir per persona i viatge. Els infractors havien de pagar una multa de 50 pessetes.

A prop de la font, a la cantonada de la plaça amb el carrer de la Font, hi trobem el Pou de la Vila. No confondre amb l'altre Pou de Baix de la Vila, situat aquest últim a uns 400 metres al sud del nucli urbà.