Font de la Juliana


Arbeca (Garrigues )
Coordenades GPS:41.5402,0.8986Clica per veure la ubicació.
Alçada:288 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2016


Localitzem aquesta interessant font a uns 1,8 quilòmetres a l'oest del nucli urbà d'Arbeca, a l'extrem més occidental del terme i a peu de l'antic camí de Juneda.
Per accedir-hi ens situem a l'avinguda del Canal, concretament a l'alçada del Pont de Lleida, on hi trobarem un pal informatiu assenyalant-nos la direcció que hem de prendre per atansar-nos a la font. Creuem el pont i un cop a l'altra banda del canal d'Urgell arrenca una pista forestal en molt bon estat que marxa en sentit ponent i que en 1,7 quilòmetres ens porta davant la font.


És una surgència natural d'aigua excavada en un substrat argilós que brolla lateralment i de forma ininterrompuda en direcció al Barranc de les Comes de Maldà.

La construcció és molt interessant des dels punt de vista històric i artístic. És possible que fos construïda pels romans i revalorada pels àrabs. L'estructura, bastida entre els segles XV i XVI, consta d'una cambra coberta amb una esplèndida volta ogival (la volta ogival o apuntada fou la més utilitzada en l'arquitectura gòtica) de pedra que, a més de mantenir-la neta, redueix l'evaporació i n'assegura el seu emmagatzematge.

S'accedeix a la cambra per unes escales de pedra que baixen fins a l'arcada. Aquestes escales estan limitades lateralment per unes parets, configurant un espai rectangular davant la font.

Dins la cambra és on es poden veure els degotalls constants que regalimen per les parets i l'omplen d'aigua.

La font és el reflex d'un temps en què l'aigua era un recurs escàs i la seva provisió obligava a esmerçar grans esforços per garantir-ne l'abastiment. L'obra de picapedrer és molt acurada. Es troba perfectament conservada i s'emmarca en la tradició arquitectònica de construccions en pedra seca, àmpliament documentada a la comarca de les Garrigues. L'arribada del Canal d'Urgell i la generalització de reg produí el seu negament. Les obres de drenatge han permès recuperar aquest monument tot garantint la seva conservació futura.

D'antic era molt abundant d'aigua i bona per beure. Aquesta font queda una mica lluny del poble, el que obligava a traginar amb càntirs de terrissa posats al damunt dels animals per mitjà dels argadells (aparell fet amb sarga de vímet, amb quatre departaments, per posar-hi els càntirs). Com que llavors no hi havia filtracions dels regs l'aigua era més profunda i, per abastar-la es baixaven 25 o 30 escales que ara estan cobertes d'aigua.

Disculpeu la baixa qualitat de les fotografies, però la boira era tant espessa que amb prou feines deixava entreveure la font, fins i tot es ficava dins la cambra.