Font de Sant Salvador


Les Borges Blanques (Garrigues )
Coordenades GPS:41.4915,0.8730Clica per veure la ubicació.
Alçada:340 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Desembre 2016


Coneguda amb el nom de Fornet de Sant Salvador.
Es localitza a uns 3,5 quilòmetres al sud del nucli urbà de les Borges Blanques, a escassos 100 metres a ponent de l'ermita de Sant Salvador, emplaçada en un creuer de camins.


La construcció és molt interessant des dels punt de vista històric i artístic. És una vella cisterna que ha quedat de la dominació àrab, veritable monument medieval i que és una mostra representativa d'una presència social en aquest indret.

Es tracta d'una típica construcció garriguenca de pedra seca, un forn o cisterna enfonsada i cavada al fons d'una roca, que recull l'aigua.

L'estructura consta d'una cambra coberta amb una esplèndida volta ogival (la volta ogival o apuntada fou la més utilitzada en l'arquitectura gòtica) de pedra que, a més de mantenir-la neta, redueix l'evaporació i n'assegura el seu emmagatzematge.

S'accedeix a la cambra per unes escales de pedra que baixen fins a l'arcada. Aquestes escales estan delimitades per unes parets, configurant un espai rectangular.

Dins la cambra, protegida per un barri de ferro, és on s'emmagatzema l'aigua.

Aquesta mostra arquitectònica és original dels segles XIV i XV, gòtica per tant, però fou arranjada a principis dels anys 90.