Font de la Mare de Déu de Montserrat


Castelldans (Garrigues )
Coordenades GPS:41.4917,0.7584Clica per veure la ubicació.
Alçada:383 m
Accés:Lliure
Tipus:De xarxa
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Desembre 2016


Font d'aigua provinent de la xarxa municipal, erigida a un quilòmetre al sud-oest de la vila de Castelldans, a escassos 20 metres de l'ermita de la Mare de Déu de Montserrat, a l'altra banda de l'esplanada i dins l'àrea d'esbarjo del mateix nom.
Des del sud del nucli urbà hi podem accedir en cotxe amb total comoditat. Ens situem al costat de la zona esportiva i prenem una pista forestal que inicialment marxa en direcció sud. Només cal seguir els indicadors que assenyalen l'ermita i en 950 metres serem en una gran esplanada; a l'esquerra ens queda l'ermita i a la dreta la font.


El conjunt de la font queda enclotat respecte l'esplanada, unes escales ens faciliten l'accés. Es tracta d'un mur de pedra del país lligada que sustenta l'esplanada, amb dos contraforts que arrenquen a banda i banda i dos bancs per seure que els ressegueixen formant angle recte i delimiten l'espai que està empedrat.

Al mig és on se situa pròpiament la font; un frontal de ciment treballat que sobresurt del mur, amb una aixeta per on raja l'aigua que cau a una pica de pedra buidada i integrada al frontal.

Al capdamunt del frontal hi ha una estrella en baix relleu.

Al voltant de la font disposem d'una zona amb pins habilitada amb diverses taules i barbacoes.

L'ermita de la Mare de Déu de Montserrat va ser construïda l'any 1954, a càrrec dels joves de l'acció catòlica de Castelldans juntament amb el mossèn i amb la col·laboració de diversos veïns del poble. L'ermita es va bastir en honor a la Mare de Déu de Montserrat per tal de commemorar l'any Sant Marià.