Font de les Besses


Cervià de les Garrigues (Garrigues )
Coordenades GPS:41.4286,0.8278Clica per veure la ubicació.
Alçada:377 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Desembre 2016


És situada al paratge natural de Les Besses, vora el riu Set, a uns 3 quilòmetres a ponent del nucli de Cervià de les Garrigues i a 200 al sud en línia recta de l'ermita de Santa Maria de les Besses i del despoblat homònim.
S'hi accedeix des de Cervià de les Garrigues a través d'una carretera de terra (a dia d'avui, desembre de 2016, està en procés d'asfaltat) que es pot prendre al sud del poble, al final del carrer Riu i que marxa en direcció ponent, cap a l'Albagés. Quan portem uns 2,7 quilòmetres, i abans de creuar el pont sobre el riu Set, cal trencar a la dreta i estacionar el vehicle, doncs el pas és prohibit (hi ha indicadors que assenyalen l'ermita) i continuem a peu. De seguida som en una bifurcació; rebutgem el camí que per la dreta puja a l'ermita i prenem el brancal de l'esquerra. Al cap d'una mica més de 150 metres descrivim un revolt a l'esquerra, passat el qual el camí ens aboca a una esplanada arbrada i arranjada amb bancs i taules per fer-hi una estada. En un extrem trobarem la font de cinc brocs, no confondre però amb una altra font isolada a peu de camí.


La font és un muret transversal de pedra del país i adossat a una paret rocallosa, entre el mur i la roca queda la cisterna de captació. Disposa de cinc brocs de ferro colzats, un al costat de l'altre i a un pam de distància, que aboquen la seva aigua a un bassal allargat arran del terra. Al costat esquerre hi ha un banc per seure amb el seient d'una sola peça.

A la part superior de la font s'hi troba mosaic de rajoles fet el 1985 amb un poema d'en Josep Boixet que hi diu així:
Para't vianant i sota aquesta arbreda
descasa al peu i eixuga't la suor,
dels brocs d'aquesta font beu l'aigua freda
i escolta com les aus fan la cançó.

La seva aigua prové de la Vall d'en Marc, afluent del Riu Set, malgrat que en èpoques de sequera resta eixuta.

Uns metres més enllà de la font hi trobem un abeurador de pedra que s'alimenta amb el sobrant de la font.

El paratge natural de les Besses, que gràcies a la presència del riu Set alberga una gran arbreda amb taules i unes fonts, és lloc ideal per gaudir de la tranquil·litat que ens ofereix la natura. Actualment aquest espai serveix de marc per celebrar-hi cada any el tradicional Aplec de les Besses, a la Segona Pasqua, on tots els habitants del poble s'apleguen per adorar la Mare de Déu de les Besses i celebrar-hi un dinar a l'aire lliure.

En un extrem d'aquest paratge podem contemplar les restes d'un molí fariner, que és un clar exemple dels clàssics del segle XIII - XIV; són les restes més velles de tota la comarca. La planta baixa estava formada per dues cambres separades per una paret mitgera de pedra i un arc. En un nivell inferior, cobert per una volta, es troba el carcabà, i en la part posterior hi ha un pou de 1,5 metres de diàmetre per 6,50 de profunditat.

L'indret natural on es troba la font es veurà afectat, a curt termini, per l'embassament de l'Albagés que inundarà la vall.