Font de la Gana


Calldetenes (Osona )
Coordenades GPS:41.9276,2.2960Clica per veure la ubicació.
Alçada:501 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Gener 2017
Caminades:
I-237  Clica per enllaçar amb la caminada I-237.


La localitzem a les afores de Calldetenes per l'est, a la mateixa llera dreta del torrent de Sant Martí, a uns 25 metres aigües amunt del pont de les Eres per on hi passa la carretera N-141d, a uns 150 metres al sud/sud-oest del mas Les Eres i a escassos 40 metres a ponent de la font de les Eres. S'hi accedeix fàcilment, doncs queda a peu del GR-151 i també de la Ruta dels Molins, ben assenyalada per l'Ajuntament de Calldetenes.

La font queda a la mateixa llera dreta del torrent però s'hi accedeix des de l'altra riba a través d'unes unes escales de fusta que ens baixen al torrent i d'una passera feta amb blocs de formigó que ens permeten apropar-nos-hi amb certa comoditat.


És una senzilla construcció d'obra arrebossada i adossada al marge de la riera, formada per una paret més gran a la dreta que acull la cisterna de captació i dues de més petites formant angle recte i delimitant l'espai. L'aigua brolla gairebé arran del terra a través d'un broc de ferro i s'escola fins el torrent. En un racó a la part alta hi ha sobreeixidor i una mica més amunt i al mig hi tenim el respirador.

L'aigua es filtra pels beis de la roca i costa molt recollir-la. Se n'havia de tenir moltes 'ganes' per beure'n, deia la gent d'abans.

L'estiu de l'any 2013, una colla de jubilats calldetenencs i experts en temes de construcció, en Manel, en Josep, en Candi i l'Esteve, van netejar la font, van construir les escales que baixen al torrent i la passera per creuar-lo.