Font de les Eres


Calldetenes (Osona )
Coordenades GPS:41.9277,2.2964 Clica per veure la ubicació.
Alçada:501 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Gener 2017
Caminades:
I-237  Clica per enllaçar amb la caminada I-237.


La localitzem a les afores de Calldetenes per l'est, per damunt de la llera esquerra del torrent de Sant Martí, a uns 75 metres aigües amunt del pont de les Eres per on hi passa la carretera N-141d, a uns 150 metres al sud/sud-oest del mas Les Eres de qui rep el nom i a escassos 40 metres a llevant de la font de la Gana.
S'hi accedeix fàcilment, doncs queda a peu del GR-151 i també de la Ruta dels Molins, ben assenyalada per l'Ajuntament de Calldetenes.


El conjunt està format per dos elements significatius; la pròpia font i una petita bassa de forma rectangular.

La font queda a peu de camí i adossada al marge. Es tracta d'una petita paret feta amb tres blocs de pedra disposats en vertical, un al costat de l'altre, i un quart rematant-la en sentit transversal. Al seu costat dret arrenca un petit banc de pedra amb respatller, fet també amb blocs allargats de pedra.

L'aigua que hi brolla procedeix de la mina de la Frontera. Ho fa per una aixeta de polsador situada al mig del frontal i cau a un bassal triangular arran del terra per on es canalitza a través d'un rec obert de pedra fins la bassa que resta a només un metre.

La bassa és bastida amb pedra, fa uns dos metres de llarg per un metre d'ample i queda ensotada arran del camí i protegida per una barana de fusta. A la banda del camí hi ha una llosa de pedra inclinada que deuria servir per esbandir la roba.

La font original va ser construïda a canvi dels drets de pas de la primera canonada que portava l'aigua de la mina al barri de Santa Anna de Vic, amb l'acord de deixar rajar una ploma i mitja d'aigua; mitja per la casa de les Eres, mitja per al Pujol i l'altra mitja per al molí del Pujol (una ploma d'aigua equival a 2.200 litres d'aigua cada dia).