Font de Sant Martí


Sant Martí de Riudeperes (Osona )
Coordenades GPS:41.9270,2.3068 Clica per veure la ubicació.
Alçada:536 m
Accés:Lliure
Tipus:De xarxa
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Gener 2017
Caminades:
I-237  Clica per enllaçar amb la caminada I-237.


Localitzem la font per sobre de la llera esquerra del torrent de Sant Martí, a només 100 metres al sud-oest en línia recta de l'església de Sant Martí de Riudeperes i a poc més d'un centenar de metres aigües amunt del Molí de la Calvaria. S'hi accedeix fàcilment, doncs queda a peu del GR-151 i també de la Ruta dels Molins, degudament assenyalada per l'Ajuntament de Calldetenes.
Per accedir-hi ens apropem a l'església de Sant Martí de Riudeperes, situada al punt quilomètric 0,5 de la carretera BV-5201 que porta de Calldetenes a Sant Julià de Vilatorta. Des d'aquí caminem una cinquantena de metres en direcció a Sant Julià i trenquem a la dreta per una ampla pista de terra. Al cap d'uns 75 metres som davant de la gran portalada del Mas Nadal que ens queda a l'esquerra i just a la dreta nostra arrenca un caminet que s'endinsa en el bosc i que circula en paral·lel amb el torrent de Sant Martí. Al cap de 100 metres deixem una mina d'aigua a l'esquerra i només una quarantena de metres després som al costat de la font de Sant Martí que ens queda a peu de camí a l'esquerra.


El paratge que envolta la font és molt bonic, al seu davant el torrent de Sant Martí forma tres petits salts d'aigua consecutius.

La font queda en una paret rocallosa del marge del camí. L'aigua és regulada per una aixeta de polsador, cau a un rec obert de pedra que travessa el camí i finalment desguassa al torrent.

La seva deu està perduda. Després de la seva recuperació l'any 2008, l'aigua que hi brolla és provinent de la xarxa municipal, així ens ho recorden en una travessa de fusta disposada al capdamunt de la font.