Font Nova o del Peix


Sant Julià de Vilatorta (Osona )
Coordenades GPS:41.9218,2.3212Clica per veure la ubicació.
Alçada:574 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Gener 2017
Caminades:
I-237  Clica per enllaçar amb la caminada I-237.


La font Nova o del Peix està ubicada dins l'emblemàtic Parc de les Set Fonts, a escassos 40 metres dels set brolladors d'aigua que donen nom a aquest bonic indret. El Parc de les Set Fonts es localitza a la part baixa del nucli urbà, el seu accés no és pas difícil, doncs està ben assenyalat des de qualsevol punt del poble.


Fou dissenyada per Miquel Pallàs i construïda juntament amb el Parc cap a l'any 1933.

La font queda en un extrem d'una petita placeta rodona, empedrada i enclotada respecte l'esplanada del parc, a la qual s'hi accedeix a través d'un caminet que arrenca en forma d'espiral. La placeta és envoltada tota ella per un mur de pedra, part del qual fa de respatller a un banc.

El frontal de la font presenta un relleu escultòric d'un home nu cavalcant damunt d'un peix. Amb la ma dreta subjecta una àmfora i amb l'esquerra una espasa.

A la part baixa, l'aigua brolla generosament per un broc de metall en forma de cap d'animal mitològic i cau a un bassal semicircular arran del terra.

A l'esquerra del frontal hi ha gravada una frase, amb un tipus de lletra molt característica de Miquel Pallàs, que diu així:
"En retrobar la meva llibertat,
trobo la meva cançó."

El dissenyador d'aquesta font i del Parc de les Set Fonts, en Miquel Pallàs i Sala, mestre d'obres vilatortí, també fou el creador de la majoria de les cases senyorials del poble i exercí d'alcalde des de començaments del 1934 fins a l'esclat de la guerra civil el juliol del 1936.